Mikko Joensuu: Amen 1

*****

k-21-2016-26-Levyt Amen

Mikko Joensuu on muusikko, joka on laittanut huomattavan määrän energiaansa, sielunsa poimuja, historiaansa ja jumalpohdintaa lauluihinsa. Ne julkaistaan kolmen levyn pakettina, joista Amen 1 on ensimmäinen osa.

Kun Joensuu aloitteli trilogian aloittavan materiaalin työstämistä, hän koki itsensä uskovaiseksi. Enää hän ei koe sitä olevansa. Siksi Amen 1 -levyn rooli onkin sangen erikoinen. Syvällä hengellisyydessä ja sen kielenkäytössä operoiva itsenäinen taideteos, jonka tekijä on rauhallisesti ja kiihkotta sanoutunut irti uskon sisällöstä.

Joensuun ilmaus lähtee klassisesta lauluntekijäperinteestä, mutta hänen visionsa on tuoda esiin oman työnsä hedelmät isossa paketissa. Paitsi pehmeästi ja kuulaan viileästi soivaa taustabändiä, levyllä kuullaan viljalti suuria jousisovituksia sekä viiltävän hienoa Pauli Halmeen pedal steel -kitarointia. Tunnelma on harras ja herkkä. Laulut ovat kauniita ja sovitukset vuoroin joko valtavia tahi tarkoituksellisen minimalistisia. Kirkasäänisempi Leonard Cohen, voisi Joensuun kaihoisaa lauluääntä määritellä.

Amen 1 on erikoislaatuisuudessaan äärikiehtova taidekokonaisuus. Kuinka moni uskaltaa tehdä elämänkatsomuksellisista puntaroinneistaan julkisia, vieläpä näin komean taiteen keinoin?

Mikko Joensuun matka on kesken, hän ei huutele levyllä varmuuttaan mistään näkemyksestä, vaan jatkaa elämän mittaista pohdintaa sen merkityksestä.

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä