17.1.2013

Musti & Hyvä vainu: Laulunjälkiä

musti ja hyva vainu

***

Raimo ”Musti” Lähteenmaa on laulava pastori pohjanmaalta. Jotkut muistanevat miehen 90-luvulla vaikuttaneesta Kajo-yhtyeestä. Tämä levy on Mustin ja taustayhtyeensä esikoislevytys, jolla laitetaan Siionin Kanteleen lauluja uuteen malliin, vaan ei uuteen uskoon.  

Siionin Kannel on evankelisen liikkeen laulukirja. Sieltä löytyy lauluja moneen teemaan. Tälle levylle on valikoitunut ylistyshenkisiä, iloisia veisuja. Myös pari Mustin omaa tekelettä on mahtunut mukaan. Jokainen kappale on uskon iloa henkivä ja pelastusvarmuutta huokuva. Teema on yhtenäinen, linjakaskin. Mutta jotain temaattista variaatiota ilovirsien virta vaatisi. 

Hyvä vainu -yhtye soi kantrifolk-linjalla. Etenkin kappaleiden Armon ihmeet (SK 115) ja Autuas (SK 348) poljento kulkee varsin periamerikkalaiseen keskitie-malliin. Näistä jälkimmäisessä on nostettu kappaleen hivelevän kaunis päämelodia taiten esiin.

Yhtyeen soitto on kulkevaa ja letkeätä, perinnesoittimet ovat löytäneet paikkansa ja etenkin kahden viulun stemmasoitanta toimii. Lähteenmaan itsensä laulu on miellyttävää ja selkeää, hänellä on pehmeä ja soiva ääni. Myös stemmalaulajat Henna-Maria Harju ja Ossi Mäki-Reini hoitavat tonttinsa kiitettävästi.

Kelttifolkkari minussa nostaa suosikkiraidakseen päätösraidan Rohkeasti (SK 139), jolla Juha Korvan tinapilli soi kauniisti ja rytmityskin poikkeaa levyn muusta linjasta. Tämä levy kannattaa laittaa hankintaan, jos Siionin Kanteleen laulut ovat sielunmaisemaasi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä