26.5.2016

Nina Åström: Takaisin kotiin

****

k-21-2016-26-levyt Takaisinkotiin

Keväisen euroviisuhuuman aikaan oli jotenkin hymähdyttävän sopivaa kuunnella taannoisen edustajamme Nina Åströmin uutuuslevyä. Viimeksi Nina versioi kahden levyllisen verran Hilja Aaltosen runotekstejä, nyt on henkilökohtaisemman tuotoksen aika.

Kupletin juoni on selkeä. Kolme sangen klassikkohenksua ja sitten loppu omaa kamaa. Mutta levyn kaari on rakennettu kivalla logiikalla. Avauskappale – Armas Maasalon säveltämä ja Hilja Krohnin sanoittama Tule kanssani, Herra Jeesus – toimii kuin aamunavauksena. Tästä lähtee. Åströmin omat laulut ovat arkisen sapluunan läpi katsottuja, hyvin jokapäiväisiä teemoiltaan – ja siksi kovin samaistuttavia. Muistuttavia, rohkaisevia. Toinen ikituttuus Päivä vain (ja hetki kerrallansa) muistuttaa päivän hetkipalvelusta. Uskollisesti Sinun -kappaleessa Nina kertoo päivittäisistä, kovin tavallisista puuhistaan ja muistuttaa joka säkeessä että ”oon Sun”. Levyn päättää Titanic-hymni Oi Herra, luoksein jää.

Äänitteen konsepti vaikutti ensin yllätyksettömältä, tavanomaiselta. Vaan niin kävi, että levy alkoi kovinkin perustella itseään soidessaan. Ninan luonnollinen, mutta samalla taidokas, herkkä ja soiva ääni kuljettelee jokaisen laulun sanomaa hienosti, samalla kun taustalla operoiva bändi tyylittelee hienovaraisesti. Arkiset asiat ovat olennaisia. Åströmin arjessa Jumala kulkee luontevasti mukana eikä jää vain pyhäpäivämuistutukseksi. Levy toimii kuin muistutuksena siitä, että Luoja on arjessakin läsnä. Tyylikäs kokonaisuus.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä