21.7.2016Teksti Mikko Saari

Pekka Simojoki: Avara

mikonlevyt_simojoki

****

Olisi vaikea kuvitella maamme hengellisen musiikin kenttää ilman Pekka Simojokea. On myös syytä arvostaa hänen tuotteliaisuuttaan. Lauluntekijäkollektiivi Exit syytää hyviä levyjä tasaiseen tahtiin, ja tämä mukavasti soiva soololevy on jo heidän neljäntensä.

Simojoki pitää hienosti yllä omaa perinnettään. Klassisen biisin tekokaavan kautta sorvatut uudet laulut ovat helposti miellettäviä, mutta eivät kertakäyttöisiä. Kouliintunut lauluntekijä tietää, ettei turhakkeita tahi raakileita kannata päästää levylle asti. Jokaisen kappaleen lyriikassa ovat tartuntapinnat kohdallaan. Evankeliumin ilo ei ole naiivia, vaan perusteltua. Elämän kompastuskivet tiedostetaan ja ne tuodaan esiin, mutta toivo on hyvin vahva.

Levyn soivaan ilmeeseen on vaikuttanut suuresti tuottaja ja sovittaja Matti Kallio. Kansanmusiikista perinteensä ammentavaa levyä on tehty hänen studiollaan Reykjavikissa. Instrumentit soivat kuulaasti, toisilleen tilaa antaen – kuin levyn otsikon mukaan. Jumalasta ja elämän syvimmistä kysymyksistä onkin syytä laulaa tilaa antaen, olematta ahdas, karsinoihin aidattu. Levyn tunnelma on vapautunut ja päämäärätietoinen.  

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä