17.12.2015Teksti Mikko Saari

Risto Vähäsarja – Vexi Salmi: Ääretön hiljaisuus

***

k-51-2015-27-levyt VähäsarjaTässäpä kovin oivallista joulun käyttömusiikkia. Ei versoita iänikuisista rallatuksista tahi umpitutuista jouluvirsistä, vaan uutta tai harvemmin kuultua ja harrastakin teemamusiikkia tähän aikaan.  

Musiikin maisteri Risto Vähäsarja toimii Sotkamon seurakunnan kanttorina. Hän on ahkera laulusäveltäjä, jonka tuotannossa on muun muassa rockia, viihdettä, lastenlauluja, kuoroteoksia ja liturgista musiikkia. Tältä kaksiosaiselta levyltä löytyy ensiksikin Joulukantaatti, jonka kahdeksaan osaan Vexi Salmi on tehnyt sanoitukset, säkeiden loppuriimit ovat taattua Vexi-osastoa. Niitä seuraa kahdeksan itsenäistä joululaulua, jotka ainakin itselleni ovat kovin uutta kuultavaa. Laulujen sanoittajat ovat kovaa luokkaa, asialla ovat muun muassa Anna-Maija Raittila, Lauri Pohjanpää ja Leena Impiö.

Kantaatti ei varsinaisesti eroa paljoakaan joululaulusarjasta. Levy soi kauniin yhtenäisesti teeman ollessa koko ajan läsnä. Kuoro-osuudet hoitaa jyväskyläläinen Kamarikuoro Cantinovumin. Solistit vaihtelevat aina mestari Esa Ruuttusesta nuorempiin sopraanoihin ja jopa lapsisolisti Jeremias Tahkolaan. Monipuolinen kapellimestari Matti Makkola liidaa itäsuomalaista Nova Ensembleä, jonka soitto on tasaisen varmaa. Orkesterista ei nouse tähdenlentoja, mutta se ei tässä ole tarkoituskaan. Sointi on yhtenevä. Uskon, että tämä levy toimii tämän vuoden ajankuvamusiikkina stereoissani.  

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä