21.12.2017Teksti Mikko Saari

Sakari Kukko: JouLumo

mikonlevyt_jouLumoAamuteeveen hajamielinen katsominen kannatti taannoin. Piirpaukkeen primus motorina tunnettu Sakari Kukko (s.1953) oli vieraana ja kertoi kuin ohimennen juuri ilmestyneestä joululevystään. Kukon tapauksessa kyseessä on ennemminkin äänitteen ”isännöinti” kuin varsinainen soololevy. Tämä levy ei sinänsä ollut yllätys, Kukko on tehnyt useampiakin äänitteitä kristillisellä twistillä, kuten mainion Virret -levyn 2001.


Multi-instrumentalisti Kukon oikeana kätenä on toiminut Mika Mylläri, joka operoi myös varsin useiden soitinten kanssa. Klassisten, ikivihreiden joululaulujen sovitukset ovat pitkälti yhteisiä. JouLumon laulut ovat alkuperältään saksalaisen kielialueen joululauluja, kuten Hoosianna, Saavu Immanuel ja Maa on niin kaunis, poislukien sisilialainen Oi sä riemuisa.

Kokonaisuus on kiehtovan monikerroksinen ja -kulttuurinen. Kukko on mestari sekoittamaan toisiinsa eri elementtejä, jotka ensin tuntuisivat olevan aika kaukana toisistaan. Siinä missä kappaleiden lauluosuudet ovat perihärmäläisyydestä muistuttavaa, niiden taustalla kuljeskelevat, jopa freejazziin heilahtavat instrumentit saapuvat hyvinkin eri maailmankolkista.

Vokaaliosuuksissakin kuullaan välillä afrikkalaisia tuulahduksia. Sinänsä tuiki tutut, perinteiset laulut saavat uuden, kirjavahkon kuosin, jonka sävyt ovat varsin todellisia monikulttuurisessa maassamme. Kukon isännöimä soiva joulutupa on avoinna kaikelle kansalle - kuten ajankohdan teemaan sopiikin.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä