21.7.2016Teksti Mikko Saari

Siionin tyttäret: Naisen ääni körttiveisuussa

mikonlevyt_siionintyttäret

****

Körttikansan laulukirja, Siionin virret, elävät muutoksen aikaa. Vuoden 2017 Herättäjäjuhlilla veisataan uudistettua, jopa uudelleennumeroitua nidettä. Uudistuksesta saadaan esimakua tällä levyllä. Eri-ikäiset ja -ääniset naiset laulavat ja soittavat uudistettuja Siionin virsiä, jotka ovat naispuolisten lyyrikoiden, kuten Kaija Pispan sanoittamia.

Levyn virsien sovitukset on tehnyt pääosin Laura Airola, joka on soittanut muun muassa Mustarastaassa, Riku Niemi Orchestrassa ja Nojatuolikirkon yhtyeessä. Osaavina solisteina kuullaan Katariina Airasta, Maija Karhinen-Iloa, Venla Lankista, Johanna Korhosta ja Liisa Matveista. Eri äänten sikermä punoutuu levyllä komeaksi kokonaisuudeksi.

Airolan sovitukset soivat perinteisen kauniisti kansanmusiikkitraditiota kunnioittaen. Levyn yleisilme on rauhallinen ja sopivan herännäis-kaihoisa. Vaivaisessa vaelluksessa turvataan kaikkivaltiaaseen aina vaan. On hienoa kuulla soittajattarien operointia kanteleen, nyckelharpan, härjedalspipan sekä mandoliinin parissa ja kiintiömies Matti Laitisen buzukin soittoa. Äänite herätti myös kiinnostuksen mainittua virsiuudistusta kohtaan jo nyt. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä