16.11.2017Teksti Mikko Saari

Suontausta & Puusaari: Kasvot kohti aurinkoo

mikonlevyt_suontausta

Jyväskyläläisen puun takaa heitettiin levy, jonka tekijöistä en tiennyt mitään. Vuosien yhteisen soittohistorian omaavat kaverukset eivät kuitenkaan ole duo, vaan yhtye joka operoi keikoilla laajemman bändin avuin. Kappaleet ovat solisti Jani Suontaustan käsialaa, Jaakko Puusaaren kitaroidessa ja kaksikon yhdessä sovittaessa lopputulokset. Miesten esikuvat heilahtavat rapakon taakse, haikean americana/countryn tyyliin. Toisaalta herrat solahtavat saumattomasti Mali/Helismaa/Harma -kitaratarinointikulttuuriin.

Armastan suuresti musiikkia, joka pakottaa istumaan alas ja keskittymään. Suontaustan miellyttävä ääni ja pohdiskelevat, usein toteavat lyriikat saivat sen helposti aikaan. Välillä miehen sanoitukset ovat kummallista saippuaa, kuten ”Koitit sovittaa sun syntis - mut ne ei mahtuneet sun yllesi” - jos kohta mies taitaa miltei nerokkaat oivallukset tyyliin ”Rinnassa punainen jättiläinen - syke taukoaa”. Nämä esimerkit avaavat levyn kaksijakoisuutta.

Huomaan pitäväni levystä välillä hyvinkin paljon, sitten taas turhan usea kohta kuulostaa yhdentekevältä. Levy ei ole teemallinen kokonaisuus, vaan kiinnostava kokoelma eritasoisia lauluja. Heitän ennustuksen: Jani Suontausta on lauluntekijä, jonka kyvyistä kuullaan pian maanlaajuisestikin. Tämän levyn kautta se ei tapahdu, mutta ennusmerkit ovat hälyttävän selkeät. Laittakaa miehen nimi mieleen.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä