16.7.2015Teksti Mikko Saari

Sid Hille: How Shall I Receive You

mikkoarvioi_sidhille

Tämä mies lienee eräs eniten kuulijoita tavoittanut artisti maamme konserttikulttuurissa halki vuosien. Saksalaissyntyinen jazzpianisti, säveltäjä ja musiikinopettaja Sid Hille astui ensimmäisen kerran sisään Temppeliaukion kirkkoon 1994 ja oli kerrasta myyty sen arkkitehtuurista ja loistavasta akustiikasta.

Keväällä 2001 hän kysyi Taivallahden (nyk. Töölön) seurakunnalta lupaa pitää kirkon pianolla ilmaisia improvisaatiokonsertteja päivisin. Myönnetty lupa poiki sittemmin eräänlaisen elämäntavan, tapauskollisuuden ylistyksen. Hille piti nimittäin kuluvan kesän juhannuspäivänä 325. konserttinsa Temppeliaukion kirkossa.

Hillen uutuuslevy on luonnollisesti äänitetty Temppeliaukion kirkossa. Äänessä on vain Steinway & Sons-flyygeli. Turistilaumoja ei ”piruntorjuntabunkkerissa” pyörinyt äänityssessioiden aikana.

Mies versioi levyllä kotoista virsikirjaa, tuoden esiin tuttuja klassikoita kuten Hyvyyden voiman (600), Jumala loi auringon kuun (135), Juhlimaan tulkaa (27) ja Suvivirren.

Toisaalta vähemmän tunnetut Jo vanha vuosi mennyt on (36), Niin suuresti (260) ja Mies tänne saapui (12) ovat mukavia yllätyksiä. Tokihan säveltäjä ujutti mukaan myös yhden oman kappaleensa, Apokryphin.

Ahkeran konsertoijan ja taitavan sovittajan taidot eivät jää kuulematta. Tutut sävellykset saavat ympärilleen ennen kuulumattomia nuottiystäviä ja mielenkiintoisia vierellä kulkevia musiikillisia polkuja. Hille antaa myös itselleen hienon vapauden sooloilla vapaasti. Hän antaa temmon vaihdella ja heitellä sormiaan aika vapaalla flowlla tunnelmasta toiseen kunkin virren teeman ympärillä.

Kokonaisuus pysyy todella maukkaasti kasassa, antaen uutta joka kuuntelukerralla. Tämä levy toimii niin aktiivikuuntelussa kuin vaikka hengellisessä meditaatiotuokiossa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä