16.1.2014Mikko Saari

Vox Silentii: Veni Sancte Spiritus - Tule, Pyhä Henki

Omakustanne

****

Kahden naisen lauluyhtye Vox Silentii, joka on erikoistunut vanhaan musiikkiin ja rukouslauluun, monipuolistuu uutuuslevyllään kiinnostavasti.

k-03-2014-27-levy vox silenti.jpg

Laulajat, Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori, ovat todellisia alansa taitajia. Yhtyeen äänitteet ovat olleet käytössäni niin henkilökohtaisessa kuin ammatillisessa hartauden- ja rauhoittumisen harjoituksissa.

Tällä levyllä on pitkälti oman virsikirjamme materiaalia, aivan sen vanhimmasta eikä ihan tunnetuimmasta päästä.

Kiintoisan poikkeuksen levyllä tekee Vaiti kaikki palvokaamme (228). Siitä koko levyproduktio sai alkunsa, kun Korhonen ja Vuori lauloivat sen Junnu Aaltosen kanssa Virrestä viis -ohjelmassa. Keskiajan liturgiset laulut olivat pääasiassa yksiäänisiä ja säestyksettömiä. Yhtye on käyttänyt ihastuttavaa taiteellista vapautta. Tähän levytykseen he kutsuivat mukaan huilisti Junnu Aaltosen ja miesääneksi myöskin rukouslaulutaitajana tunnetun Tuomo Pulkkisen.

Vahvat naisäänet ovat odotetusti levyn runko ja sisin, vaan verrattuna aikaisempiin levytyksiin tämä on jotenkin ”musiikillisempi” mainittujen miesten osuuksien ansiosta. Toisaalta hieman arkisempi, mystisen latinan asemesta kuultavan kotoisen kielen takia.

Tasaisen, herkän ja meditatiivisen laulukulun ohella kuullaan instrumentaalimelodioita Aaltosen huikealla ammattitaidolla ja sovituskyvyllä - oli sitten improa tai ei.

Pulkkisen rauhallinen ja kantava ääni tuo rikasta variaatiota niin ikään. Äänityspaikka, Kauklahden kappeli ja sen kaiku on kuin yksi instrumentti lisää.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä