11.1.2018Teksti Heli Karhumäki

Murjaani tekee tenän

Heli Karhumäki 3

Ensi lauantaina, 13. tammikuuta, on Nuutinpäivä, johon perinteen mukaan päättyy joulunaika. Siihen saakka kiertelivät entisaikaan kaduilla ja toreilla Tiernapojat esittäen kiehtovaa, laulullista joulunäytelmäänsä. Edelleen se on suosittu koulujen, seurakuntien ja pikkujoulujen ohjelmanumero.

Oi, miten jännittävää oli lapsena esittää sitä! Viikkokausia oli harjoiteltu koulun joulujuhlaa varten esitystä, jossa miekat kalisivat, kruunut hohtivat ja Betlehemin tähti pyöri osoittaen tietä Jeesus-lapsen luo. Vanhahtavat Oulun murteen sanat ja rytmikkäät sävelmät painuivat niin syvälle muistiin, että voisin vieläkin hoitaa kenen tahansa roolin: Herodeksen, Knihdin, Murjaanien kuninkaan tai Mänkin eli tähdenpyörittäjän.

Viime joulun alla tiernapoikaperinne joutui kritiikin kohteeksi, kun tavarataloketju latasi nettiin henkilökunnan esityksen. Monet tuomitsivat sen rasistiseksi mustaihoisen roolihahmon, Murjaanien kuninkaan alistuvan roolin vuoksi. Ongelman ratkaisuksi ei keksitty ehdottaa juuri muuta kuin koko näytelmän heittämistä romukoppaan.

Lue Sanasta 2/2018, miten Heli Karhumäki korjaisi ongelman.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä