Anna vertauksen koskettaa

raamattuartikkelikuvitus

Kuka ei olisi joskus iloinnut Tuhlaajapojan isän kanssa hänen paluustaan kotiin? Tai matkannut Laupiaan Samarialaisen kanssa alas Jerikoon? Jeesuksen vertaukset ovat maailman tunnetuimpia kertomuksia. Selityksiäkin riittää. Jotkut vertaukset on ymmärretty yli sadalla erilaisella tavalla. Miten niistä ottaisi selvää?

Jeesuksen mukaan Jumalan valtakunnan asiat on salattu järkeviltä ja viisailta, mutta ne avautuvat lapsille (Luuk. 10:21) – suomennoksen mukaan ”lapsenmielisille”. Tätä neuvoa kannattaa seurata. Vertauksen merkitys avautuu, kun kuuntelet sitä niin kuin pieni lapsi.

Jätä omaan arvoonsa kirkkoisien ja teologien monimutkaiset selittelyt eli allegoriat, joissa vertauksen yksityiskohdille annetaan syviä teologisia merkityksiä. Älä välitä tutkijoiden vaatimuksesta, että Jeesuksen ajan historia, ajattelutavat ja elämänmuoto pitäisi tuntea tarkkaan ennen kuin hänen vertauksiaan voi ymmärtää. Kertomus kyllä avaa itse itsensä, kun sitä malttaa kuunnella.

Ei satujakaan selitellä. Kertomus kuninkaasta ja prinsessoista menisi pilalle, jos ensin pitäisi opiskella Ruotsin kuninkaallisten pituus, paino ja käytöstavat. Jos otat selvää lohikäärmeen anatomiasta ja pohdit, miten se synnyttää tulenlieskoja, ei tuon hirviön kohtaaminen Pyhän Yrjön kanssa enää kosketa. Satu toimii parhaiten, kun ei kysele ylimääräisiä asioita vaan eläytyy itse tarinaan.

Lue koko juttu Sanasta 29-30/17.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä