23.3.2017Teksti Matti KankaanniemiKuvitus Pekka Rahkonen

Ei sisäinen tiikerini vaan Sinun tahtosi

Sana12_2017_PaterNoster03

Isä meidän 3/5. Jeesus ei luonut uutta uskontoa, perustanut kansankirkkoa tai aatteellisena yhdistyksenä maailmaa valloittavaa Voittavan Uskon seurakuntaa linja-autoaseman yläkertaan. Hänen sanomansa oli Vanhan testamentin profeettojen uumoileman Jumalan valtakunnan tuleminen lähelle ja arkeen.

Kyseessä oli kaikkien Jumalan asioihin puuttumisen äiti, armoon perustuva jäsenyys ja hämmentävän konkreettinen Jumalan voima, joka näkyi ihmeinä ja kummina.

Jumalan valtakunnan käsitteeseen liittyi vahvasti tietynlainen ”jo nyt mutta ei vielä” -ajattelu. Kyseessä ei siis ollut vain tuonpuoleisen elämän ja niin sanotun ”taivaaseen pääsemisen” julistaminen, vaikka sekin olennaisesti valtakuntaan liittyi. Jumalan valtakunta oli tullut lähelle ihmisiä ja sitä oli tarkoitus elää todeksi jo tässä ajassa.

Miksi kaikkivaltiaan Jumalan tahdon tapahtumista pitää rukoilla? Eivätkö kaikki säät ja ilmat ole säädetty ja vilja valmiiksi varrutettu?

Juutalainen ja varhaiskristillinen Jumala oli neuvottelevampi ja ihmisen valintojen suhteen hieman avoimempi kuin hellenistisistä filosofioista ja uskonnoista vaikutteita imenyt myöhemmän kirkkohistorian Kaikkivaltias. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä