9.8.2018Sanat Esa Hyvönen

Ihminen on rahaakin arvokkaampi

raamattuartikkelisymboli

Ihmisen arvo on peräisin suoraan Jumalalta. Kuuliaisuuden Jumalaa kohtaan ihminen osoittaa rakastamalla lähimmäistä, joka voi olla myös vihamiehesi.

Silmukka alkoi kiristymään kansan suosiota kerryttäneen Jeesuksen ympärillä. Vajaa viikko ennen kuolemaansa hänet laitettiin testiin, josta Jeesus vielä selvisi hengissä: ”Onko oikein, että maksamme keisarille veroa?” Hänen vastauksensa hämmentää yhä (Matt. 22:15-22; Mark. 12:13-17, Luuk. 20:20-26).

Roomalainen raha oli Jeesuksen aikaan maksuvälineen lisäksi aikansa massamedia ja sanomalehti. Se, mitä tapahtui Roomassa, tiedettiin Jerusalemissa ja muissa kaukaisissa osissa Rooman imperiumia tarkastelemalla kolikon uutisotsikoita. Kolikoihin keisarit upottivat symbolisia viestejä valtakuntaa yhdistävästä ideologiasta, itsestään, hallinnollisista tavoitteistaan ja muistoja merkittävistä tapahtumista. Uutiset eivät olleet ihan tuoreita, mutta niiden avulla levitettiin tehokkaasti aikalaisia arvoja ja tapahtumia.

Tämän vuoksi olennaista Jeesuksen vastaukselle oli se, että hän pyysi kysyjiltään veron maksuun lyötyä rahaa nähtäväksi. Ja mitä siinä luki? Lue vastaus Sanasta 32/2018.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä