5.7.2018Sanat Esa HyvönenKuvitus Maria Vilja

Kuinka paljon on kohtuullista?

Vinjetti_Raamattu_02

Luoja on Jeesuksen mukaan antelias Isä, joka huolehtii kaikista hyvän luomakuntansa välityksellä. Silti maailmassa on paljon ylellisyyttä ja köyhyyttä, mutta liian vähän pyrkimystä kohtuullisuuteen.

Läpi historian luomakunnan hyvyydestä saatava tuotto ei ole jakaantunut oikeudenmukaisesti. Rikkaat rikastuvat köyhien kustannuksella.

Jotkut tutkijat uskovat, että neljän evankeliumin lisäksi joissakin Uuden testamentin kirjeissä on Jeesuksen sanoja. Jaakobin kirjeen nähdään välittävän meille Jeesuksen nuhdesanat: ”Te olette riistäneet palkan työmiehiltä, jotka ovat leikanneet teidän peltonne.” (Jaak. 5:4)

Samaa ilmiötä maailman tulonjaosta havainnollistaa Oxfam-raportti vuodelta 2017. Globaalissa muotiteollisuudessa top5-yhtiön huippujohtaja tienasi neljässä päivässä sen, mihin bangladeshilaiselta ompelijalta menee koko elinaika.

Kapitalismin idea on, että raha kumuloituu rahan luokse. Tällöin köyhillä ei ole mahdollisuutta parempaan elintasoon. Yksistään viime vuonna kahdeksan miestä omisti yhtä paljon kuin puolet maailman väestöstä.

Superrikkaiden omaisuus ylittää kaikki kuviteltavissa olevat kohtuuden rajat, sillä heidän omaisuudellaan ratkaistaisiin maailman köyhyysongelma seitsenkertaisesti yli tarpeen.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä