8.11.2017Teksti: Matti KankaanniemiKuva: Istockphoto

Raippaa, ruoskaa ja graniittisadetta

k-45-2017-15-raamattujuttuPaavali ja terve hengellisyys 3/5. Kustaa Vaasa vaihtoi innolla Ruotsin uskonnoksi luterilaisuuden ja pääsi näin käsiksi kirkon kultiin. Amerikkalainen TV-evankelista singahtelee hiihtolomille yksityissuihkukoneella, jonka kerosiinit katetaan texasilaisten mummojen uhridollareista. Mutta Paavalille uskonto ei ollut bisnestä.

Uskonnolla on pitkä, häpeällinen ja verinen historia poliittisen tai taloudellisen vallan tavoittelun välineenä. Yrittäjiä riittää.

Tällaisen uskonnonharjoittamisen vastakohta on uskon puolesta uhrautuminen ja kärsiminen. Usko ei olekaan väline hyödyn tavoitteluun vaan itse se hyöty, jonka puolesta maksetaan kovaa hintaa.

Paavalin teologisen ajattelun mukaan kärsimyksellä ei kuitenkaan ansaita lisäpisteitä Jumalalta tai jalostuta täydellisen valaistuneeksi. Sen sijaan kristinuskon arvostus ja uskonnollisen vaikuttajan uskottavuus olivat Paavalin mielestä suorassa suhteessa siihen, paljonko tämä oli valmis panostamana ja kärsimään asiansa puolesta.

Lue koko juttu Sanasta 45/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä