11.5.2017Teksti Eero JunkkaalaKuvitus Pekka Rahkonen

Valtatie Egyptistä Assyriaan ja takaisin

raamattuartikkelikuvitus

Raamatussa on merkillinen ennustus Egyptin ja Assyrian valtatiestä. Profetia tuntuu käsittämättömältä sekä historian että nykypäivän valossa. Vai löytyisikö sille sittenkin mahdollinen tulkinta?

Olen edellisissä artikkeleissani kertonut suurista muinaisen Lähi-Idän valtateistä. Tällä kerralla pohdin valtateitä, jotka rakennetaan joskus tulevaisuudessa. En tarkoita mitään rakenteilla olevaa moottoritietä enkä lentoyhteyksiäkään, vaan Raamatussa olevaa merkillistä ennustusta Egyptistä ja Assyriasta tulevasta valtatiestä.

Egypti ja Assyria ovat olleet aina Israelin vihollisia. Läpi Raamatun pitkän historian ne ovat juuri ne viholliskansat, jotka kaikkein pahimmin ovat pyrkineet Israelin täydelliseen tuhoamiseen. Monta kertaa ne olisivat siinä onnistuneetkin - ellei Jumala olisi jollain ihmeellisellä tavalla puuttunut peliin.

Uudemman ajan historia ei ole paljon kauniimpaa. Egyptiä vastaan on paljon sodittu ja Irak kuuluu kaikkein juutalaisvastaisimpiin maihin maailmassa. Egyptin kanssa tosin on nyt voimassa Anwar Sadatin aikana solmittu rauhansopimus, mutta se on melko kylmä rauha jyrkän islamin hallitessa Egyptiä.

Edellä kuvattua taustaa vasten Jesajan kirjan 19. luvussa oleva profetia tuntuu käsittämättömältä. Näyttää hyvin ilmeiseltä, että se ei ole vielä toteutunut.

Lue Sanasta 19/2017 teologian tohtorin teoria erikoiseen profetiaan.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä