9.2.2017Teksti Freija ÖzcanKuva Istockphoto

Epäjumalalla on uudet muodot

k-10-2017-02-Saarnan kuva

Paavalin mielestä kiusaus erehtyä palvomaan epäjumalia ei ollut epätavallinen. Hän varoitti niitä, jotka luulivat ilman muuta, etteivät sellaiseen sortuisi. Ei se ollut niin varmaa. Itse asiassa mikään ei ole niin varmaa kuin se, että liiallisesta varmuudesta lankeaa äkkiä rähmälleen.

Onneksi nykyään olemme jo niin sivistyneitä, ettemme ala palvoa patsaita ja kultaisia sonneja. Tiedämme, että ne ovat vain ihmisen tekemiä esineitä, joilta ei saa apua mihinkään. Epäjumala on kuitenkin kiero ilmiö. Se hivuttautuu salakavalasti tapojen, ilmapiirin ja sisäisten pelkojen mukana ihmisen elämään ja alkaa vallata sitä omakseen.

Nykyään epäjumalat ovat saaneet ihan uusia muotoja. Eivät ne enää välttämättä ole esineitä vaan jotain hienovaraisempaa. Miten paljon raha sanelee elämääni? Tai ulkonäköni? Tai mitäpä jos mieleni täyttyy näkemyksistä, omistani ja toisten aatteista ja käytän kaiken energiani niiden ajamiseen?  Ehkä olenkin itse kaiken huomioni keskipiste vaikka muuta luulen. Silloin olen sortunut kiusaukseen.

Sanan pappi Freija Özcan


Luuleva kaatuu

Joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei kaadu. Teitä kohdannut kiusaus ei ole mitenkään epätavallinen. Jumalaan voi luottaa.

1. Kor. 10:12

 

Rukoilemme

Herra,

varjele minua

ajattelemasta itsestäni liikoja

ja sotkeentumasta asioihin,

jotka eivät minulle kuulu.

Varjele minua rakastamasta rahaa

ja mainetta ja kunniaa

enemmän kuin kohtuudella sopii.

Ravistele minua,

kun eksyn väärälle tielle,

ja ohjaa minut oikeudenmukaisuuteen,

hyvyyteen ja kohtuuteen.


 

 

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä