20.4.2017Teksti Teemu KakkuriKuva Istockphoto

Mä lähden kalaan!

Pietari lähti pääsiäisen jälkeen kalaan ja toiset opetuslapset liittyivät seuraan. Se merkitsi paluuta arkeen, koska juuri kalastamasta heidät oli kolme vuotta aiemmin kutsuttukin Jeesuksen seuraajiksi.

k-16-2017-2-Saarna

Evankeliumin tapahtumapaikka on monille oman aikamme turisteille tuttu Gennesaretin järvi, jota evankelista kutsuu tässä Tiberiaan mereksi. Sen vastarannalla oli Jom Kippurin sotaan asti Syyrian raja, kunnes Israel liitti kiistanalaisen Golanin alueisiinsa. Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen ei ole pitkä matka. Sinnekin evankeliumi ja sen mukana kirkko levisi, Syyriasta tuli yksi varhaisen kristikunnan keskeisimmistä alueista ja siellä on kirjoitettu evankeliumejakin.

Pietari lähti pääsiäisen jälkeen kalaan ja toiset opetuslapset liittyivät seuraan. Se merkitsi paluuta arkeen, koska juuri kalastamasta heidät oli kolme vuotta aiemmin kutsuttukin Jeesuksen seuraajiksi. Vene ja verkko löytyi taas, mutta kalaonnea ei oikein ollut. Ehkä sekin kuvasti outoa tilannetta pitkänperjantain ja pääsiäisen jälkeen. Palattiin kalaan, mutta sekään ei sujunut.

Jeesuksella oli miehille muita suunnitelmia. Kalaa nyt aina saa syödäkseen, mutta evankeliumia ei kukaan julista, elleivät Jeesuksen opetuslapset omistaudu sille. Tänään sitä tarvitaan Syyriassa, mutta myös Tiberiaassa, Tukholmassa, Pietarissa ja Suomessakin.

 

Heittäkää verkot

Simon Pietari sanoi: ”Minä lähden kalaan.” ”Me tulemme mukaan”, sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään. Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Jeesus huusi heille: ”Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?” ”Ei ole”, he vastasivat. Jeesus sanoi: ”Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.”

Joh. 21:13–16

 

Rukoilemme

Kristus on noussut kuolleista

ja kuolema on kukistettu.

Kristus on noussut kuolleista

ja pahat henkivallat on voitettu.

Kristus on noussut kuolleista

ja enkelit riemuitsevat.

Kristus on noussut kuolleista

ja kaikki kuolleet lähtevät haudoistaan.

Niin, Kristus on noussut kuolleista

esikoisena kuolemaan nukkuneista.

Hänelle kuuluu kunnia ja valta

kautta kaikkien sukupolvien.

Kirkkoisä Efraim Roomalainen


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä