4.5.2017Teksti: Arja-Leena PaavolaKuva: Arja-Leena Paavola

Äärinationalistisilla liikkeillä on Suomessa vain vähän kannattajia

Turvapaikanhakijoiden käännytyksiin liittyvät seikat ovat saaneet monet ottamaan voimakkaasti kantaa. Tilanne konkretisoituu Helsingin Rautatientorilla, jossa kaksi vastakkaista tahoa ovat jo viikkoja pitäneet mielenosoitusleiriä.

k-18-2017-6-Uutinen

Useissa Euroopan maissa ääriliikkeet ovat lisänneet kannatustaan. Yhteiskuntarauhan kannalta kehityssuunta on huolestuttava, myös Suomessa ilmapiiri on kiristynyt.

Erityisesti väkivallan käytön hyväksyvien uusnatsien vaikutuksen kasvusta ollaan huolissaan. Toistaiseksi näyttää siltä, että Suomessa tällainen liikehdintä on toistaiseksi vähäistä.

Uusnatsistisella Suomen Vastarintaliikkeellä on joitakin kymmeniä jäseniä.

– Militantti järjestö on kuitenkin hyvin organisoitunut ja sillä on vahvat yhteydet pohjoismaisiin vastaaviin järjestöihin. Jäsenet ovat myös harjoitelleet kamppailulajeja, ja heillä on siten mahdollisuudet harjoittaa väkivaltaa, Suomen vastarintaliikkeen perustanut ja sittemmin järjestön jättänyt, entinen uusnatsi Esa Holappa kertoo.

Ääriliikkeiden vetovoimaa on pyritty selvittämään, mutta siihen ei ole olemassa yhtä syytä. Syrjäytyneisyyttä ja osattomuutta on arveltu keskeiseksi taustavaikuttajaksi. Mikäli asiat omassa elämässä ovat huonosti, voidaan etsiä ratkaisua radikalismista.

Lue koko juttu Sanasta 18/2017

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä