10.1.2013Teksti: Kaj AaltoKuvat: Lehtikuva/AFP Photo/Stringer

Etelä-Afrikan johtajat ovat kadottaneet moraalisen kompassinsa

Marikanan kukkula muistojumalanpalvelus
Ihmiset kerääntyivät Marikanan kukkulalle Etelä-Afrikassa viime elokuussa kaivoslakkojen verilöylyssä kuolleiden muistojumalanpalvelukseen.

Etelä-Afrikan poliittiset johtajat ovat kadottaneet moraalisen kompassinsa. Näin kirkkojen johtajat arvostelevat presidentti Jacob Zumaa ja tämän johtamaa puoluetta.

– Emme voi enää vaieta, arkkipiispaThabo Makgoba sanoo.

Kirkkojen edustajat olivat etunenässä, kun Etelä-Afrikassa kamppailtiin rotusortoa vastaan 1980-luvulla. Kapkaupungin arkkipiispa Desmond Tutusta tuli yksi apartheidin vastustamisen symboleista ja hän sai Nobelin rauhanpalkinnon 1984.

Nyt Tutun seuraajana eteläisen Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispana on Thabo Makgoba, joka on yksi avoimen kirjeen allekirjoittajista.

Kritiikin takana seisovat Etelä-Afrikan kirkkojen neuvosto ja Evankelinen allianssi. Kohteena ei ole valkoinen sortokoneisto, vaan vaaleilla valittu musta presidentti ja tämän puoluekoneisto.

Thabo Makgoba sanoo puhelimessa Kapkaupungista Sanalle, että kirkkojen johtajat haluavat tavata presidentin ja hallituksen edustajia keskustellakseen muun muassa korruptiosta ja köyhyyden tuomista ongelmista.

– Korruptio johtaa siihen, että köyhät köyhtyvät, koulutus ja terveydenhuolto kärsivät ja työttömyys lisääntyy. Tämä yhdistelmä on erittäin huono asia, koska se johtaa vallankumoukseen, Makgoba sanoo.

Hän painottaa, että kirkkojen on oltava nyt aktiivisia, jotta vallankumoukselta vältyttäisiin. Kansan parissa on pelkoa ja suurta tyytymättömyyttä.

”Apartheidin aikana jotkut kirkonjohtajat kirjoittivat poliitikoille, mutta usein heitä ei kuunneltu. Valitettavasti tänä päivänä kehitys on sama, mutta velvollisuutemme on puhua teille”, kirjeessä muistutetaan.

Kirje toimitettiin presidentille ja oppositiojohtajalle joulukuussa juuri ennen valtapuolue ANC:n (African National Congress) puoluekokousta, ja se sai osakseen ansaittua huomiota.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä