27.10.2016Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Lehtikuva

Etiopiaan julistettu poikkeustila on johtanut odottavaan tunnelmaan

Viime vuosina Etiopiassa kyteneet, eri kansanryhmien väliset jännitteet ovat purkautuneet väkivaltaisuuksina sekä mielenosoituksina, jotka hallinto on voimallisesti tukahduttanut. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin 500 ihmistä on kuollut niissä. Maahan on julistettu kuuden kuukauden poikkeustila, joka antaa hallitukselle valtuudet taltuttaa mielenosoitukset.

k-43-2016-6-Etiopia
Biftu Bolen luterilaisessa kirkossa pidettiin 16.10. muistojumalanpalvelus niille 55 ihmiselle, jotka lokakuun alussa tallautuivat kuoliaaksi oramo-heimon perinnejuhlan yhteydessä syntyneessä mielenosoituksessa Debre Zeitin kaupungissa.

























Kyse on tyytymättömyydestä maan nykyisen johdon toimintaa kohtaan, jota erityisesti kaksi isoa kansanryhmää, amharat ja oromot arvostelevat.

Maan uskonnolliset johtajat ovat toistuvasti vedonneet kiistan osapuoliin, jotta yhteiskuntarauhaan päästäisiin neuvottelemalla ja kaikkia osapuolia kuuntelemalla. Suomen Lähetysseura toimii Etiopiassa yhteistyössä Mekane Yesus -kirkon kanssa, joka on maailman suurin luterilainen kirkko yli kahdeksalla miljoonalla jäsenellään.


– Kirkko kutsuu jäseniään kahden viikon paastoon ja rukoukseen. Kirkon presidentti Wakseyoum Idossa pyysi välittämään kaikille kumppaneille pyynnön yhtyä rukoukseen Etiopian kansan ja kirkon puolesta rauhan ja järjestyksen säilymiseksi. Pyydämme viisautta maan hallitukselle toimia tässä vaikeassa tilanteessa, Lähetysseuran Etiopian aluepäällikkö Päivi Anttila sanoo.

Pääkaupungissa Addis Abebassa toimiva Anttila toteaa tilanteen olevan siellä rauhallinen.

– Tunnelma on odottava ja epätietoisuutta on paljon siitä, mitä kaikki määräykset merkitsevät. On mahdotonta arvioida, mihin suuntaan asiat tulevat etenemään, tämän toteavat kaikki, kenen kanssa asiasta keskustelen. Hankkeemme Mekane Yesus kirkon kanssa kuitenkin jatkuvat edelleen. Kirkko tekee täällä paljon hyvää.



Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä