21.3.2013Teksti: Arja-Leena Paavola

Franciscus  voisi olla varovainen uudistaja

Paavi Franciscus

Paavin virkaan astunut argentiinalainen kardinaali Jorge Mario Bergoglio, 76, on katolisen kirkon historian ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta. Hän on myös ensimmäinen paavi, joka kuuluu jesuiittaveljistöön.

– Valinta oli tosiaan yllätys, toteaa professori Risto Saarinen Helsingin yliopistosta.

– Uuden paavin korkea ikä tosin oli pettymys, koska hän ei ehkä pysty perusteellisiin uudistustoimiin. Sen sijaan hänen taustansa köyhästä maasta kotoisin olevana ja nimivalinta 1200-luvulla eläneen Franciscus Assisilaisen, köyhien ystävän mukaan, ovat toivoa herättäviä.

Latinalaisen Amerikan katolisuus ei sinänsä poikkea sen eurooppalaisesta muodosta, mutta köyhyyden ja eriarvoisuuden kysymykset painottuvat voimakkaasti yhteiskunnallisten olosuhteiden vuoksi.

– Joskus vanhakin paavi pystyy yllätyksiin, joten kenties edessä on uudistuksia, joita olisi toivottavaa saada ennen muuta sosiaalisella sektorilla. Esimerkiksi myös ehkäisyssä ja seksuaalietiikassa uutta ajattelua saatettaisiin kaivata. Tuskin tiedossa on kuitenkaan mitään kovin dramaattista, Saarinen arvelee.

Katolisen kirkon asema on nykyään erittäin vahva nimenomaan Latinalaisessa Amerikassa, missä melkein puolet koko maapallon katolilaisesta väestöstä asuu. Muutaman vuosikymmenen kuluttua osuus saattaa olla jo noin kaksi kolmasosaa, sillä syntyvyys maanosassa on korkea.

– Osin tästä syystä uskalsin hieman odottaa, että uusi paavi valittaisiin nimenomaan Latinalaisesta Amerikasta, tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Katolinen kirkko on selvästi alkanut tiedostaa, että sen tulevaisuus on vahvasti sidoksissa Latinalaiseen Amerikkaan. Taustaltaan argentiinalainen paavi on siten luonteva valinta ja hän saattaa pystyä toimimaan siltana Euroopan ja Latinalaisen Amerikan katolisten kirkkojen välillä.

– Paavi Franciscuksella on myös vahva näkemys siitä että kirkon pitäisi puhua ja toimia voimakkaammin heikompiosaisten puolesta, näkemys, jolla on pitkät perinteet Etelä-Amerikassa. Ottaen huomion maailman yleisen kehityskulun taloudellisine ongelmineen tälle näkemykselle löytyy tilausta, ja katolinen kirkko osoittaa näin, että se on ajassa kiinni, Wigell toteaa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä