1.10.2015Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Lehtikuva

Ihmissalakuljettajat rikastuvat toisten hädällä

salakuljetus-uutinen

Rikollisjärjestöt sekä yksittäiset ihmiset käyttävät häikäilemättä hyväkseen kriisimaista Eurooppaan pyrkivien ahdinkoa. Sotaa ja näköalatonta tulevaisuutta pakenevien epätoivosta on tullut yhä tuottoisampaa liiketoimintaa.

Ihmissalakuljetus Eurooppaan on vanha ilmiö, mutta viimevuosina se on kasvanut ennennäkemättömiin mittoihin. Samalla rikolliset asettavat turvaan pyrkivät yhä useammin suureen vaaraan. Tuoton maksimoimiseksi kulkuneuvoina käytetyt autot ja laivat pakataan täpötäyteen. Suljettuun tilaan ahdetut ihmiset voivat tukehtua ja esimerkiksi kumiveneessä matkustavat eivät välttämättä saa pelastusliivejä, sillä ne veisivät tilaa maksavilta matkustajilta. Matkoille saa mukaan vain välttämättömän määrän vettä ja ravintoa aineenvaihdunnan minimoimiseksi.

Epäinhimilliset olosuhteet Irakin ja Syyrian pakolaisleireillä saavat ihmiset turvautumaan salakuljettajiin. Tiedetään lisäksi, että erilaisilla huhuilla ja paremman tulevaisuuden lupauksilla on houkuteltu lisää lähtijöitä ja maksajia, sillä se taas on salakuljettajien etu. BBC:n haastattelussa Afrikasta kotoisin olevat miehet kertoivat pyrkivänsä Englantiin, koska heille oli vakuutettu että siellä he saavat talon ja työtä tai vaihtoehtoisesti opiskelupaikan yliopistossa. Todellisuus on aivan toinen.

Myös Suomeen pyrkivien määrä on lisääntynyt nopeasti.

– Hädänalaisia rahastetaan hävyttömästi, meidän tehtävä on saattaa ihmissalakuljettajat rikosoikeudelliseen vastuuseen, majuri Kari Kettunen Rajavartiolaitoksesta toteaa.

Lue Sanasta 40/2015, miten pakolaisia ja viranomaisia huijataan.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä