7.7.2016Teksti Heli KarhumäkiKuvat Heli Karhumäki

Ilkka Peuralla ja esimiehellä
eri näkemys tapahtumista

DSC_3912Ruokailun järjestävä ja VOK:lle kiinteistöt vuokrannut LSK Business Park on täyttänyt hyvin sopimuksensa ruokailun järjestämisestä. Turvapaikanhakijat ja suomalaiset vapaaehtoiset ovat saaneet järjestää siellä tilaisuuksia, kuten avoimen falafel-päivän kaikille seudun asukkaille tutustumisen merkeissä (kuvassa). Pitemmän päälle yhteisruokailu satojen turvapaikanhakijoiden kesken synnyttää kuitenkin stressiä ja muiden ongelmien kärjistymistä.
 

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtajalla Pekka Annalalla ja Kauhavan VOK:n johtajan tehtävästä eronneella Ilkka Peuralla on eri näkemys siitä, mikä johti ruokahuoltoon liittyvään umpikujaan. Sana kertoi Peuran erosta uutisessaan 6. heinäkuuta.

Annala: ”Ilkka Peura ryssi itse neuvottelut”

Annalan mielestä Peura on omalla malttamattomuudellaan ”ryssinyt” neuvottelut ruokahuoltosopimuksen purkamisesta. Peuran mukaan Annala puhuu pötyä siitä, miten päätöksiä on tehty. Annala sanoo antaneensa varoituksen, koska Peura on ohittanut hänet puhumalla viranomaisille sopimuksista. Peura sanoo antaneensa tietoja sisäministerille pääministeri Juha Sipilän kehotuksesta.

Peuran eroamisessa Annala ei näe mitään dramatiikkaa.

– Ero on hänen henkilökohtainen ratkaisunsa. Piste. Arki jatkuu normaalisti, eikä se ole mitenkään huonompaa tämän jälkeen. Peura on ollut poikkeuksellisen innovatiivinen, mutta haluan alleviivata, että Kauhavan VOK:n erinomaisuus ei johdu yksin hänestä. Meillä on hyvä apulaisjohtaja ja hyvä henkilökunta. 

Ruokahuoltosopimus vuokranantajan kanssa jatkuu Annalan mukaan entisellään. 

– Se mitä Peura toi esiin Sanan nettiuutisessa, on valitettavaa. Koko asialla ei ole uutisarvoa eikä koko ruoka-asiaa pitäisi edes käsitellä julkisessa tiedotusvälineessä. Olen hyvin pettynyt, että Peura lähtee tuolle linjalle.

Mille linjalle?

– Kertoo pöyristyttävän vääriä tietoja.

Mitkä tiedot olivat vääriä?

– Jos kaikki käytäisiin läpi, siihen menisi kaksi tuntia.

Minulla on aikaa.

Yhteisruokailu hiertää

Sanan tietojen mukaan turvapaikanhakijoita on ollut useita päiviä syömälakossa, kun huhtikuussa myönnetty suurempi vastaanottoraha peruutettiin 1. heinäkuuta ja asukkaita yritettiin saada taas yhteisruokailuun. Pitääkö paikkansa, Pekka Annala?

– Ei ole ymmärtääkseni ollut syömälakkoa. Joitakin yrityksiä on ollut syömälakkoon tai johonkin mielenosoitukseen, mutta ne ovat purkaantuneet hyvin nopeasti, kun asiat on käyty läpi ja päätetty, että palautetaan normaali järjestys.

 Ilkka Peuran mukaan asukkaat tarkoittavat syömälakolla ruokalalakkoa. He kyllä syövät, mutta vain itse ostamaansa ruokaa. Sitä se ovat halunneet koko ajan.

 Annala toteaa, että ruokailu järjestetään laitosruokailuna monessa muussakin VOK:ssa.

– Kauhavalla on laitoskeittiö, jossa voidaan ruokkia vaikka 5000 miestä päivässä. Sen takia laitosruokailuun alun perin päädyttiin, kun kovalla kiireellä rakennettiin näitä yksiköitä. Onhan se ruuanlaitto asukkaille yksi ohjelmanumero, mutta jos kaikki laittaisivat itse ruokansa, pitäisi rakentaa minikeittiöitä. Se on vaikeaa museoviraston suojelemiin rakennuksiin.

 Peuran mukaan Annalan johtamassa SPR:n Länsi-Suomen piirissä yhteisruokailua toteutetaan enää vain yhdessä VOK:ssa Kauhavan lisäksi.

– Kaikissa paikoissa, jossa on siirrytty laitosruuasta omaan ruokailuun, on ollut mahtavat seuraukset. Näin esimerkiksi Seinäjoella ja Jyväskylän Salmirannassa.

Peuran mukaan minikeittiöitä ei Kauhavalle välttämättä tarvita lisää, sillä homma onnistuu nytkin. Entisen ilmasotakoulun kurssiosastolle voitaisiin minikeittiöitäkin kuitenkin helposti rakentaakin, sillä se ei ole Museoviraston suojelema.

– Neljään oleskelutilaan on alun perinkin suunniteltu keittiöt. Olin niitä itse suunnittelemassa Ilmasotakoulun aikana, ja niissä on jo jää-pakastekaapit, astianpesukoneet, mikroaaltouunit ja pesualtaat valmiina. Keittiöt olisi rakennettu SPR:n kustantamana, mutta omistaja luonnollisesti kielsi tämän. Rakentamiskustannukset olisivat olleet murto-osa säästöistä, joita olisi saavutettu.

Kyse ruuasta vai ruokailusta?

Annala sanoo, että ruuasta on tullut aiheetonta nurinaa.

– Ruoka on ollut muka huonoa, ei ole ollut asukkaiden makuun. Kyllä meillä on ruokaan satsattu, ei se ole huonoa. Se on samaa, mitä kantasuomalaiset syövät. Ei ole mitään ongelmaa. Ja ollaan valmiita kehittämään sitä, jotta se olisi kaikille mieleen.

– Toivotaan, että toiminta ei nyt hankaloidu. Kantasuomalaiset voivat todeta, että taas turvapaikanhakijat ovat vaatimassa sitä ja tätä, ja voin vain kuvitella, mikä on tunnereaktio.

Sanan tietojen mukaan kyse ei ole siitä, ettei ruoka kelpaisi, vaan siitä että yhteisruokailu synnyttää jännitteitä, joita kriisioloista tulleilla stressaantuneilla ja ahdistuneilla ihmisillä on jo muutenkin yllin kyllin. He eivät vaadi enempää, vaan tyytyvät vähempään eli itse tehtyyn ruokaan, jotta saavat syödä sen rauhassa perheen ja läheisten kanssa niin kuin muutkin ihmiset Suomessa. Onko tämä ymmärrettävä toive?

– Toinen puoli asiassa on se, että sitten he saisivat enemmän rahaa. Rahastahan tässä on kysymys, Annala sanoo. 

Onko se paha toive?

– No eihän se paha ole, jos se vain olisi mahdollista toteuttaa. Mutta nyt on ruokahuoltosopimus laitosruokailusta. Emmehän me voi pitää kahta järjestelmää yllä yhtä aikaa. Piste.

Annala: ”Peura ryssi neuvottelun”

Pekka Annala, Onko LSK Business Park ollut valmis neuvottelemaan laitosruokailun lopettamisesta, kun se on selvästi kaikkien toive ja parantaisi koko VOK:n ilmapiiriä?

– Onhan meillä ollut neuvotteluita, mutta suoraan sanoen Ilkka Peura ryssi yhden neuvottelun lopputuloksen, kun lähti toteuttamaan korotettua vastaanottorahaa omavaltaisesti jo ennen kuin laitosruokailun lopettamisesta oli sovittu. Todennäköisesti hän myös ilmoitti asukkaille, että jos laittaa itse ruokansa, vastaanottoraha on suurempi.

– 23. huhtikuuta ei sitten tullut ketään syömään, vaikka ruuat olivat odottamassa, ja juuri kyseisellä viikolla LSK Business Parkin hallituksen piti käsitellä asiaa. Tuollainen on Peuralta tosi ikävä toimintamalli, mutta jos on tottunut saamaan aina tahtonsa läpi eikä kunnioita sopimuskumppaneita, on väärässä organisaatiossa. Peuralla ei ollut valtuuksia päättää muutoksesta.

Ylittikö Peura siis valtuutensa?

– No ei, kyllä VOK:n johtaja voi päättää vastaanottorahasta. Mutta hänen olisi pitänyt malttaa odottaa, sopiiko ruokahuoltosopimuksen purku LSK Business Parkille. Jos halutaan muutosta, ei toinen osapuoli voi sanella, silloin asiat eivät mene eteenpäin. 

Korotettua vastaanottorahaa oli maksettu jo 16. huhtikuuta alkaen. Eikö ollut luonnollista, että kukaan ei enää viikkoa myöhemmin tullut ruokalaan syömään?

– Mistäs sinulla on tällaisia tietoja? Nyt alkaa ihmetyttää, että toimittajalla on paremmat tiedot kuin minulla. Onko Peura kertonut? 

Asiahan on siellä koko henkilökunnan ja kolmen sadan turvapaikanhakijoiden tiedossa. Onko siinä jotakin salattavaa?

– No kyllähän asia oli siinä vaiheessa juuri näin.

Peura: ”Sovittiin yhdessä”

Ilkka Peuran mukaan Annalan väite omavaltaisuudesta on täyttä pötyä.

– Isomman vastaanottorahan päätös kysyttiin erikseen Pekalta. Kysyin sen kaiutinpuhelimella tilanteessa, jossa oli myös muita paikalla. Kysyin: ”Otetaanko nyt isompi raha 16.4. lukien?” Pekka vastasi: ”Otetaan isompi raha.” Päätös oli siis hänen siunaamansa, Peura sanoo.

– En myöskään ilmoittanut asukkaille että vastaanottoraha on suurempi, jos tekevät itse ruokansa. Sehän oli kaikille isompi joka tapauksessa. Sovittiin Pekan kanssa, että kyseessä on nyt siirtymävaihe, jolloin on hetken sekä iso raha että mahdollisuus mennä ruokalaan. Viikon kuluttua siitä eli 23. huhtikuuta heidän tulee maksaa siitä, jos menee ruokalaan syömään. Tarkoitus oli luoda väliaikaisesti järjestelmä, että jos syö kaikki ateriat, niin sitten jäisi se noin 92€ jäljelle. Kaikelle, mitä Pekan kanssa on sovittu, löytyy todistajat.

Asiasta on Peuran mukaan käyty LSK Business Parkin kanssa neuvottelu, josta on tehty muistio.

– Olen toiminut sen mukaan, mitä muistioon on kirjattu. Tässä ei pitänyt olla mitään yllätystä kenellekään. Turvapaikanhakijat tekivät itse päätöksensä, etteivät mene ruokalaan syömään, jos siitä pitää maksaa yhtään. Se oli kyllä meille kaikille yllätys, ettei 23.4. jälkeen yhtään ketään tullut.

– Ruokahuolto olisi pitänyt lopettaa saman tien jotta runsaita säästöjä olisi alkanut tulemaan. Nyt asian käsittely jäi yllättäen kesken ja odotin ruokahuollon lopettamista. Kysyin asiasta monta kertaa ja kerroin, että emmehän voi maksaa kahta järjestelmää yhtä aikaa. Lopulta tuli käsky siirtyä vanhaan järjestelmään 1.7. lukien.

Annala: ”Peura ohitti minut”

Pekka Annala antoi Ilkka Peuralle varoituksen, koska tämä on ohittanut hänet antamalla oikeudetta tietoja, jotka ovat hänen takanaan. Annalan mielestä Peura on käyttäytynyt asemassaan hyvin epäasiallisesti. 

– Hän on ohittanut minut, ottanut yhteyttä eri ministeriöiden avustajiin ja maahanmuuttoviranomaisiin ja kertonut keskuksen tilanteesta. Siihen hänellä ei ole mitään oikeutta. Presidentti enää puuttui! Syntyy ongelmia, jos joku keskustelee sopimusten sisällöistä omavaltaisesti ilman, että olen pyytänyt. Näin ei toimi mikään organisaatio. Eikä Ilkka Peura.

Onko Peura antanut tietoja, jotka ovat Punaisen Ristin kannalta hankalia?

– Minulla on organisaationi nimenkirjoitusoikeus, ja sopimukset on tehty maahanmuuttoviraston ja SPR:n Länsi-Suomen piirin välillä. Tämä koskee myös vuokrasopimuksia, jotka on tehty piirin ja LSK Business Parkin välillä. Minun allekirjoittamiani sopimuksia ei repostella millään ulkopuolisilla foorumeilla, ellen erikseen pyydä.

Onko maahanmuuttovirasto asiassa ulkopuolinen foorumi?

– Samat tiedot olisi saatu minulta. Se, että hoidetaan asioita keittiön kautta ei ole tätä päivää. Se ei kuulu organisaatiomme toimintatapoihin. Juridiikka pitää ottaa huomioon. Näin se vain menee.

Punaisen Ristin edustajana päämääränne on edistää turvapaikanhakijoiden hyvinvointia. Aiotteko edistää laitosruokailun lopettamista ja asukkaiden omaan ruuanlaittoon siirtymistä?

– Neuvottelut ovat aktiivisesti vireillä LSK Business Parkin kanssa. He ovat hyvin joustavia. Mutta nyt on lomakausi. Neuvotteluita jatketaan myöhemmin.

Peura: ”Sipilä kehotti kertomaan”

Peura kertoo, että Kauhavan VOK:ssa vieraillut pääministeri Juha Sipilä oli erittäin kiinnostunut sen toiminnasta ja kustannustehokkaasta hoitamisesta. Hän kysyi vierailunsa aikana, onko mitään suurempia ongelmia. Kun Peura oli kertonut, että suurin ongelma on keskitetty ruokahuolto, pääministeri oli kehottanut ottamaan asian esille pian tulevan sisäministerin vierailun aikana.

 – Annoin selvityksen sisäministerin erityisavustajalle ja myöhemmin maahanmuuttoviraston hallintojohtajalle tämän pyynnöstä. Kerroin myös Annalalle että tein näin.

Haastattelu on tehty puhelimitse.


LISÄÄ AIHEESTA:

Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura eroaa  

Kauhavan VOK:n yhteisruokailun järjestävä yritys: ”Ei mitään syytä purkaa sopimusta”

 

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä