9.3.2017Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Lehtikuva/AFP

Indonesiassa kristitty poliitikko jumalanpilkkasyytösten kohteena

k-10-2017-07-Ajankohtaista kuva
Jakartan kristitty kuvernööri Basuki Tjahaja Purnama (vas.) neuvottelemassa asianajajansa kanssa oikeudenkäynnin aikana.


Vuodesta 2014 pääkaupunki Jakartan kuvernöörinä toiminut Basuki Tjahaja Purnama on ollut oikeuden kuultavana vastatakseen saamaansa jumalanpilkkasyytökseen. Ahok-lempinimellään tunnetun Purnaman väitetään arvostelleen Koraania.

Oikeutta käydään samaan aikaan Jakartan seuraavien kuvernöörinvaalien kanssa, jossa Ahok on vahva ehdokas. Virka on tärkeä, sillä usein se on ollut ponnahduslauta maan presidentiksi.

Indonesia on väestöltään maailman suurin muslimivaltio, ja uskonnolla on koko sen itsenäisyyden ajan ollut tärkeä rooli kansalaisten identiteetin rakentamisessa. Vähemmistönä olevien kristittyjen asema on hankaloitunut asenteiden kiristyessä äärimuslimien keskuudessa. Monet kristityistä kuuluvat Ahokin tavoin Indonesian kiinalaiseen vähemmistöön, eikä heistä erityisemmin pidetä, sillä kiinalaistaustaisten hallussa on merkittävä omaisuus.

Uutistoimisto Al Arabiya Englishin arvion mukaan Ahokiin kohdistuvissa syytteissä on kyse politiikan lisäksi rasismista sekä islamististen liikkeiden vaikutusvallan lisääntymisestä.

– Kristinusko on periaatteessa hyväksytty uskonto, mutta kristittyjen vapaus harjoittaa uskontoaan vaihtelee alueittain. Esimerkiksi kansainvälisen kristillisen mediajärjestön FEBC:n radioasemaverkosto saa toimia Indonesiassa tiettyjen rajoitusten puitteissa. Etenkin Acehissa sen sijaan on vaikeaa olla julkisesti kristitty, Indonesiassa työskennellyt, FEBC:n mediatutkija Eila Murphy kertoo.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä