20.11.2014Teksti Päivi ArvonenKuva Päivi Arvonen

Jordanian kristityillä voisi olla kehnomminkin

Kristityillä on Jordaniassa hyvä asema ja paljon oikeuksia, vaikka he ovat hyvin pieni vähemmistö. Uskonnon harjoittamiseen ja kirkkojen rakentamiseen on perustuslaillinen oikeus. Kristityt ovat edustettuina niin armeijassa, valtion viroissa kuin politiikassakin.

k-47-2014-6-antonious 2
Myös Jordanian koptikirkon johtajan Isä Antoniouksen mielestä Jordaniassa on hyvä elää kristittynä. Tilanne on parempi kuin monissa muissa arabimaissa.

– Asemamme on moniin muihin arabimaihin verrattuna erinomainen, kiittelee Jordanian melkiittikatolisen kirkon pastori Bassam Shahatit.

Arviot Jordanian kristittyjen määrästä vaihtelevat kolmen ja seitsemän prosentin välillä. Jordanian väkiluku on noin kahdeksan miljoonaa. Kristittyjä on Jordaniassa 240 000–560 000.

Parlamentissa kristittyjen määrä on merkittävästi suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä. Ministereistä yleensä 3-4 on kristittyjä.

– Kristityt ovat niin politiikassa kuin liike-elämässäkin rehellisen maineessa ja heitä kunnioitetaan, Shahatit kertoo.

Kristillisten koulujen maine on Jordaniassa niin hyvä, että muslimiperheetkin suosivat niitä. Kristittyjen ylläpitämissä kouluissa tarjotaan islamin opetusta. Sen sijaan valtion kouluissa ei tarjota uskonnon opetusta kristityille. Kirkko ajaa tähän asiaan muutosta.

Shahatitin edustama melkiittikatolinen kirkko on ortodoksikirkkojen lisäksi suurimpia kristillisiä kirkkoja Jordaniassa.

Jordaniassa kristityn on helppo kääntyä virallisesti muslimiksi, mutta muslimin on mahdotonta kääntyä virallisesti kristityksi.

– Toiveemme on, että virallinen kääntyminen vielä joskus olisi mahdollista. Nyt muslimit voivat kääntyä kristityksi vain salaisesti sydämessään, he eivät voi muuttaa uskontoaan virallisesti, Shahatit sanoo.

Hänen mukaansa muslimista kristityiksi kääntyvien tilanne on kuitenkin parantunut.

– Vielä kaksi vuosikymmentä sitten perhe tappoi islamista luopuneen, nyt heidät suljetaan perheyhteisön ulkopuolelle mutta ei tapeta.

Lue koko juttu Sanasta 47/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä