2.2.2018Teksti Kaj AaltoKuva Istockphoto

Kanadan anglikaanikirkko rakentaa sovintoa alkuperäiskansojen kanssa

pääuutiskuva

Äskettäin perustetun Kansan territorion piispa Barbara Andrews on cree-intiaanien sukua ja rakentaa sovintoa eri kansanryhmien välille.

– Vielä on paljon töitä tehtävänä. Kyse on ruohonjuuritason äänten kuulemisesta, ei ylhäältä alas tarjottavan teologian, Andrews sanoo Church Times -lehden haastattelussa.

Hän haluaa tuoda tätä alkuperäiskansojen ääntä kanadalaiseen keskusteluun. Andrews työstää kysymystä, millä tavalla anglikaanikirkko voisi olla myös alkuperäiskansojen kirkko.

Siirtomaavallan perintö vaikuttaa yhä vahvasti Kanadan alkuperäiskansojen elämään. Ääriesimerkkinä on hallituksen ja kristillisten kirkkojen perustama intiaanien koulutusohjelma, jota toteutettiin yli sadan vuoden ajan. Viimeinen sisäoppilaitoksista suljettiin 1996.

Menneisyyttä ruotineen totuuskomission puheenjohtaja, senaattori Murray Sinclair, on puhunut ”kulttuurisesta kansanmurhasta”.

Vuonna 2008 Kanadan pääministeri Stephen Harper pyysi anteeksi järjestelmää. Sen jälkeen alkuperäiskansoille on maksettu miljardien korvauksia vuosisataisesta kärsimyksestä. Anglikaanikirkko pyysi virallisesti anteeksi alkuperäisväestöltä oppilaitoksissa tapahtuneita väärinkäytöksiä jo vuonna 1993.

Lue koko juttu Sanasta 5/2018.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä