17.1.2013Teksti ja kuvat: Freija Özcan

Kansan Raamattuseuralla on yhä paikkansa kirkossa

KRS työntekijöiden siunaustilaisuus
Kansan Raamattuseuran työntekijäpäivillä viime viikolla siunattiin työhön runsas joukko uusia työntekijöitä.

Kansan Raamattuseuralla on kirkossa oma roolinsa ja paikkansa kirkosta katoavien ihmisten tavoittamisessa, kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki arvioi. Salomäki osallistui paneelikeskusteluun aiheesta Kansan Raamattuseuran Säätiön työntekijäpäivillä viime perjantaina Vivamossa.

– Sanan suvipäivät on kesäjuhlista se, joka tavoittaa eniten muita kuin omaa väkeä, Salomäki huomautti.

Tärkeänä hän pitää etenkin KRS:n opiskelija- ja nuorisotyötä, sillä erityisesti nuoret miehet jäävät tällä hetkellä kirkon tavoittamattomiin.

Viidennen herätysliikkeen järjestöjä yhdistäviä piirteitä ovat henkilökohtaisen uskon ja parannuksen painottaminen, evankelioimisen merkityksen ja Raamatun aseman korostaminen sekä taustalla angloamerikkalaisen herätyksen ja pietismin vaikutus.

KRS:lla on Salomäen mukaan kuitenkin omanlaisensa profiili myös viidesläisyyden piirissä.

Kansanlähetys ja Suomen Raamattuopisto olivat aktiivisempia, kun vanhurskauttamisopista aikanaan keskusteltiin.

–  KRS on vähemmän oppikeskeinen ja opillisia kysymyksiä painottava.

Nyt kirkon ja herätysliikkeiden välejä hiertävät erilaiset etiikkaan liittyvät kysymykset, kuten homoseksuaalisuus ja naispappeus, jotka ovat osa kansainvälistä tematiikkaa.

– Nämä tulkitaan isompana kysymyksenä Raamatusta ja sen arvovallasta irtautumisena, Salomäki muistutti.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja ei usko, että lähivuosina näistä kysymyksistä päästäisiin yhteiseen allekirjoitukseen vaan ne polemisoituvat edelleen. Se näkyy haluna luoda omia jumalanpalvelusyhteisöjä.

Tässä kohdin KRS poikkeaa muista viidesläisistä järjestöistä sillä, että se ei ole lähtenyt ottamaan kantaa kiistakysymyksiin.

Paneeliin osallistunut entinen toiminnanjohtaja Riitta Laakio muistuttikin, että järjestön perustajan Mauri Tiilikaisen kuningasajatus oli viisas:

– KRS ei lähde riitelykysymyksiin. Me julistamme Kristusta. Etsimme synteesiä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä