16.6.2016Teksti Sari TikkanenKuva Sanna Krook/EVL

Kesäleirejä järjestetään vähemmän, mutta suurempina

k-24-2016-07-uutinen_seurakuntaleirit
Tavalliset perusleirit ovat edelleen suosittuja. Kuva Hietasaaren leirikeskuksen leiriltä.

Seurakuntien kesäleirit ovat säilyttäneet suosionsa. Ripareiden lisäksi järjestetään nuoremmille esimerkiksi luonto-, musiikki-, perhe- ja puuhaleirejä, vaelluksia sekä alakouluikäisille päiväleirejä.

Jyväskylän seurakunnissa suosituimpia ovat ihan tavalliset perusleirit, kertoo Jyväskylän seurakuntien nuoriso- ja varhaisnuorisotyön työalasihteeri Petri Grönholm.

– Meidän omissa leirikeskuksissa järjestetään paljon kolmen päivän leirejä, joiden ohjelmassa on liikuntaa ja touhuamista. Erikoisleirejä meillä on enemmän riparilaisille, hän kertoo.

Ennen tarjolla oli myös Lapin reissuja, mutta ne ovat jääneet leiritarjottimelta pois.

Kirkkohallituksen varhaisnuorisotyön asiantuntija Katri Vappula kertoo, että seurakuntien huono taloustilanne vaikuttaa leiritoimintaan.

– Leirien määrä on laskenut, ja niiden koot kasvaneet.

Seurakunnat järjestävät myös päiväleirejä, joihin mennään vanhempien työpäivän ajaksi.

– Kesäloman alussa tai lopussa olevat leirit palvelevat etenkin pienten koululaisten perheitä, Katri Vappula sanoo

Leirejä vapaaehtoisvoimin?

Kesäleirien suosio vaihtelee alueittain.

– Seurakunnissa, joissa on ollut vahva leiriperinne, leirit täyttyvät heti. Vaihtelua löytyy paljon jopa kaupunkien sisällä. Mutta sen voi sanoa, että esimerkiksi Helsingissä joillain alueilla leiriperinne on ohentunut. Lapset ja perheet eivät tunne kirkon leiritoimintaa, eivätkä he ehkä osaa hakeutua niille, Katri Vappula sanoo.

Jyväskylässä kesäleirit täyttyvät nopeasti, mutta talvileirejä on jouduttu perumaan kiinnostuneiden vähäisyyden takia.

Niukkenevat resurssit johtavat siihen, että tulevaisuudessa leirejä pidetään yhä enemmän vapaaehtoisvoimin.

– Päävastuussa on aina palkattu työntekijä, mutta apujoukot voivat olla monenlaisia. Nyt leireillä on isosia, mutta tulevaisuudessa lasten vanhempia, sukulaisia, vapaaehtoisia. Esimerkiksi partiotoiminnassa vapaaehtoiset pyörittävät koko toimintaa, Katri Vappula kertoo.

Hän uskoo, että seurakuntien kesäleirit pysyvät seurakuntien perustyömuotona.

– Leiritoiminnassa on kirkolle jotain luovuttamatonta. Se on lapsi- ja nuorisotyön aarteita. Vaikka resurssit pienenevät, keksitään varmasti uusia keinoja leirien järjestämiseksi. Ne tuottavat lapsille niin paljon ihania kokemuksia, joita on vaikea korvata millään muulla.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä