30.3.2017Teksti: Janne VillaKuva: Lehtikuva

Kirkko tukee työttömiä

– On käsittämätöntä ja pöyristyttävää, ettei ison työttömien joukon hätätilaa huomata. Haluamme tehdä ongelman näkyväksi ja asettua entistä selkeämmin työttömien rinnalle, sanoo työttömyyteen liittyvistä kysymyksistä kirkkohallituksessa vastaava asiantuntija Kari Latvus.

k-13-2017-6-Kirkko ja työttömät

 Kirkkohallitus nimesi vuosi sitten Kirkko, työ ja työttömyys -työryhmän. Sen tehtävänä oli tehdä näkyväksi työttömyystilanteen vakavuus, etsiä ratkaisumalleja työllistämiseen ja edistää kirkon aktiivisempaa roolia työllistämisessä ja työttömien parissa työskentelyssä.

Vuoden vaihteessa työttömien työnhakijoiden määrä oli yli 358 000 ja vuoden työttömänä olleita oli liki 122 000.

– Suomen tilanne on katastrofaalinen etenkin pitkäaikaistyöttömyyden osalta. Tästä ei ole kuitenkaan paljon puhuttu. Nyt kirkon pitää soittaa hätäkelloja, sanoo yhteiskunnalliseen työhön kirkkohallituksessa erikoistunut teologian tohtori Kari Latvus.

Työ tekee hyvää ihmiselle

Kirkon työttömyys-työryhmä julkaisi helmikuun lopulla raportin siitä, miten seurakunnat voisivat tukea työttömiä.

– Kirkon talouslihakset eivät ole suuret, mutta etsimme aktiivisesti tapoja, joilla seurakunnat voisivat toimia työllistämisessä väliportaana, jonka jälkeen työtön voisi päästä työelämään.

– Seurakunnissa on mahdollisuuksia tehdä järkevää työtä. Nyt seurakunta voi tukityöllistää henkilön vain 5000 euron talouspanoksella puoleksi vuodeksi, Kari Latvus kertoo.

Hän korostaa, etteivät seurakunnat voi luvata liikoja tulevasta työllistymisestä työkokeilujakson jälkeen. Jo puolen vuoden työmahdollisuuden tarjoaminen voi kuitenkin olla merkittävä apu ihmiselle, jonka toinen vaihtoehto olisi olla täysin työelämän ulkopuolella.

– Työtön voi näyttää, että hän on motivoitunut uudenlaisesta työstä. Pitkän työttömyysjakson jälkeen on selvää, että työrytmi on opeteltava uudelleen. Työ itsessään on yleensä positiivinen ja hyvä asia ihmiselle – minä olen osa tätä yhteisöä ja tekemälläni työllä on merkitystä.

Kari Latvus tietää itsekin, miltä työttömyys tuntuu. Kun diakonien kouluttaja irtisanottiin vuonna 2012, kului kaksi ja puoli vuotta ennen kuin hän sai täysipäiväisen työsuhteen.

– Päätoimitin palkatta Kirkonkellari-lehteä. Se työ antoi ja antaa yhä valtavasti merkitystä elämääni.

Lue koko juttu Sanasta 13/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä