28.5.2015Teksti Freija ÖzcanKuva Freija Özcan

Kirkkopäivät pohti kohtaamisen taitoa

Kouvolassa viime viikonloppuna pidetyillä Kirkkopäivillä etsittiin toiveikkaita näkökulmia kirkon tulevaisuuteen viljelemällä runsaasti paneelikeskusteluja. Erityisesti kirkollista ammattiväkeä tuntui kiinnostavan ihmisten kohtaamisen taito.

k-22-2015-06-Kirkkopäivät yhteislaulutilaisuusKouvolan kävelykadulla laulettiin yhdessä.
Näyttelijä ja televisiojuontaja Ville Haapasalo kertoi toimittaja Anne Flinkkilän juontamassa paneelissa, että ihmisten kohtaamisesta on hänelle tullut jo elämäntapa.

– Olen löytänyt keinon, millä kohdata ihminen. Mitä vähemmän tekee sen eteen, sen paremmin se yleensä onnistuu, Haapasalo opasti ja muovasi kultista sääntöä mukaellen kohtaamisen ohjeen:

– Niin kuin ihmisen kohtaat, niin se kohtaa sinut.

Lähetystyössä kohtaamisen kriisin kokenut asiantuntija Pekka Y. Hiltunen puolestaan korosti luopumista tarkoitushakuisesta kohtaamisesta.

– Jos olen lähetyssaarnaajatilanteessa, minulla on tarjottavana paketti. Siitä ei tule koskaan mitään. Hyvät jätkät kuuntelee. Jos se toinen uskoo että vilpittömästi kuuntelen, se voi alkaa kuunnella minua. Syntyy tasavertainen kommunikaatio ja sisin tulee esille. Jos Kristus on minussa, se tulee kyllä esiin.

Kirkon kuuluu
olla outo

Helsinkiläisen Kallion seurakunnan pappi Marjaana Toiviainen tuuletti samassa Flinkkilän juontamassa paneelissa kirkon identiteetin puutetta.

– Tästä on tullut hieman kelaa muistuttava toinen virasto. Pitäisi osata löytää identiteettiä. Silloin voitaisiin luoda yhteisöllisyyttä, Toiviainen sanoi.

Toiviainen korosti pyhyyden ja rituaalien merkitystä ihmisiä yhdistävinä tekijöinä. Ne tuovat yhteen mitä erilaisimpia ihmisiä, joita ei tapaa välttämättä koskaan missään muualla.

– Kirkko on outo, sen kuuluu olla helvetin outo. Elementti, jota me tehdään, on hyvin syvä. Lattekahvilan voi laittaa kuka vaan, mutta missä muualla tyypit sytyttelee kynttilöitä alba päällä.

Jumalanpalvelusten vähenevä väkimäärä ei Kallion pappia hetkauta.

– Vietän rukouksen kirkossa, vaikka siellä ei olisi ketään. Se on minun pyhä työni. Se tieto, että joku rukoilee siellä, riittää ihmisille.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä