23.10.2014Teksti Sini Maria HeikkiläKuva Sini Maria Heikkilä

Korruptio koskettaa myös kristillisiä järjestöjä

Korruptio

Korruptio vie köyhimmiltä mailta arviolta biljoona dollaria vuosittain. Korruptionvastaisen ONE-kampanjan tutkimuksen mukaan korruption, rahanpesun ja veronkierron voittaminen köyhimmissä maissa auttaisi pelastamaan jopa 3,6 miljoonan ihmisen hengen, jos epäeettiseen rahankäyttöön suunnatut rahat käytettäisiin kehitysmaiden terveysjärjestelmien tukemiseen.

Kristillinen korruption vastainen Exposed- kampanja uskoo, ettei korruptio ei ole väistämätöntä. Poliittisella tahdolla siitä on mahdollisuus päästään eroon. Lontoosta käsin toimivan Micah Challenge International -järjestön vetämä kampanja on kerännyt kannattajia yli 170 maasta. Aktiivisesti Exposed toimii noin 30 maassa.

Exposed kuuluttaa niin päättäjien kuin kirkkojen ja kristillisten avustusjärjestöjenkin velvollisuutta puuttua korruptioon.  Tällä hetkellä kampanjoinnin keskiössä on erityisesti Australian Brisbanessa marraskuussa pidettävä G20-kokous, jossa tavoitteena on saada G20-johtajat löytämään konkreettisia ratkaisuja korruption kitkemiseksi ja taloudellisen läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Talouselämän
harmaalla alueella

Kampanjan johtaja Amanda Jackson haastaa tutkailemaan talouden etiikkaa korruptiota laajemmin. 

—Perinteisesti korruptio nähdään pitkälti kehitysmaiden ongelmana. Talouselämän harmailla alueilla myös Euroopassa rahaa siirtyy erittäin kyseenalaisin keinoin, hän kertoo. 

Asenneilmapiiri maailmalla on muuttunut ja myös kristilliset järjestöt tarkastelevat pikkuhiljaa kriittisemmin käytäntöjään ja hankkeitaan.

—Avoimuus on aina hyvä asia. Britanniassa Pelastusarmeija käynnisti ulkopuolisen selvityksen järjestön toiminnasta, korruptiosta ja läpinäkyvyydestä. Tämä oli rohkea teko ja voisi toimia hyvänä esimerkkinä myös muille järjestöille.

Lue koko juttu Sanasta 43/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä