5.3.2015Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Lehtikuva

Kreikan kirkko suhtautuu varovaisesti vasemmistohallitukseen

Pääuutinen kreikka

Kreikan tammikuisissa vaaleissa vasemmistopuolue Syriza oli odotetusti suurin voittaja. Vähäosaisten puolestapuhujana esiintynyt puolue saa kaikupohjaa maassa, jossa joka kolmas elää suhteellisen köyhyysrajan alapuolella. Perinteisesti vasemmisto on suhtautunut kriittisesti kirkkoon ja sen asemaan, ja niiden välit ovat etäiset.

– Pääministeri Aléxis Tsíprasin hallitus on vasta aloittanut toimintansa, joten on varhaista sanoa, mihin suuntaan kirkon ja vasemmiston suhde kehittyy. Hallituskumppaneissa on myös oikeistopuolue, joten voi olla, että suuria muutoksia ei lopulta tule. Vaikuttaa siltä, että kirkko suhtautuu vasemmistopuolueen voittoon varovaisesti eikä kritisoi puoluetta, joka sai vaaleissa niin suuren kannatuksen, tutkija Mari-Johanna Rahkala-Simberg arvioi.

97 prosenttia kreikkalaisista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon ja uskonto on läsnä kaikkialla. Huomiota herättikin se, että uusi pääministeri ei vannonut virkavalaansa käsi Raamatulla, kuten aiemmin on tehty. Ateenan ja koko Kreikan arkkipiispa Hieronymos on kommenteissaan todennut, että uskonnollisen valan poisjättö ei silti ole ongelma kirkolle.

– Jälleen on myös otettu esille keskustelu kirkon ja valtion erottamisesta toisistaan hallinnollisesti. Arkkipiispa Hieronymos katsoo, että asia on valtion päätettävissä ja että siitä voidaan järjestää kansanäänestys. Kreikan kirkko ja luostarit ovat kuitenkin nykyään paremmassa maineessa kuin ennen talouskriisiä. Aiemmin niitä kritisoitiin medioissa säännöllisesti, mutta viime vuosina kirkkoa koskeva uutisointi on saanut positiivisempia sävyjä. Julkisuuskuvan paraneminen liittyy kirkon ja luostareiden tekemään sosiaalityöhön. Kirkon tarjoama ruoka-apu tavoittaa monia ihmisiä ja esimerkiksi ruokakaupat hyödyntävät kirkon valmiita jakelukanavia ihmisten auttamisessa.

Pitkään jatkunut talouskriisi aiheuttaa pelkoa ja turhautumista varsinkin nuorissa. Rahkala-Simbergin mukaan vaikein tilanne on niillä lahjakkailla ja koulutetuilla nuorilla, jotka ajautuvat työttömyysputkeen ilman mielekästä tekemistä. Jo vuosia kreikkalaisten yliopistojen professorit ovat kehottaneet oppilaitaan hakemaan töitä ja jatko-opiskelupaikkoja ulkomailta paremman huomisen toivossa.

Lue koko juttu Sanasta 10/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä