2.3.2018Teksti: Heli KarhumäkiKuva: KT/Markku Pihlaja

Laajasalo kuittijupakan jälkeen: Kristitylle tekee hyvää välillä kontata

Selvityksen mukaan luottokorttiostot ja matkalaskut ovat suurimmaksi osaksi asianmukaisia. Puuttuvat tai puutteelliset tositteet viime vuodelta ovat euromääräisesti 7 685 euroa, ja ne ovat kasaantuneet muutamille kortinhaltijoille.

MPI_7653Teemu Laajasalon luottokorttiostoista saatiin riittävä ja asianmukainen selvitys. Kahdesta tavallista kalliimmasta hotellimajoituksesta hän maksaa seurakunnalle takaisin sen osan, joka ylittää matkustussäännön mukaisen hintatason.


Asiassa on selvitetty laajemmin ja perusteellisemmin vuosilta 2013-2017 Kallion kirkkoherrana toimineen Teemu Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuja, jotka nousivat näkyvästi julkisuuteen tammikuussa 2018. Niissä esitettiin kysymysten muodossa vihjailuja, että korttia olisi käytetty väärin tai omaksi eduksi.

Luottokorttiostoja oli tuolla jaksolla yhteensä 351, ja kolmelta viime vuodelta kuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa. Kahdessa majoituksessa kustannus oli ollut liian korkea. Tarkastuksessa ei ole näitä kahta tapahtumaa lukuun ottamatta todettu poikkeuksellisia ostoja, ja tarkastuksen mukaan selvitykset ovat riittävät ja asianmukaiset”, sanoo tarkistustoimikunnan puheenjohtaja ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Pertti Sundberg.

Laajasalo ilmoitti tammikuussa maksavansa takaisin liian kalliista matkoista aiheutuneet kulut ja korvaavansa virheellisesti merkityn päivärahan.

Selvitys vahvistaa yhtymän sisäisen tarkastuksen viime syksyisen havainnon, että laskujen hyväksyntäprosesseissa on ollut aukkoja ja että tositteiden säilyttämisessä ja selitteiden laatimisessa on paikoin merkittäviä puutteita.

Selvityksessä käytiin läpi 1669 luottokorttitapahtumaa ja 197 matkalaskua vuodelta 2017. Kaikkiin ostotapahtumiin saatiin viimeistään selvityksen kuluessa asianmukainen selitys.

Luottokortinkäytön ohjeistusta on tarkennettu joulukuussa 2017.

”Edustamista, vieraanvaraisuutta ja henkilöstön muistamista koskeva uusi ohjeistomme on menossa yhteisen kirkkoneuvoston ja seurakuntaneuvostojen hyväksyttäväksi nyt maaliskuussa. Läpinäkyvyyttä lisätään myös johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden sidonnaisuusilmoituksilla”, yhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo.

Teemu Laajasalo, voiko kuittijupakka muuttua siunaukseksi sinulle kristittynä ja piispana?

"Hengellisesti ajatellen kristitylle tekee ihan hyvää välillä kontata", Laajasalo sanoi Sanalle.

"Pienenä ja murjottuna saa olla Jumalan lähellä. Hallinnollisesti taas on hyvä oppia olemaan tarkkana."

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä