12.3.2015Teksti Arja-Leena PaavolaLapuan tuomiokirkkoseurakunta

Liikkuva seurakunta tuo uutta
aktiivisuutta kirkkoihin

K-11-2015-06-Liikkuva seurakunta
Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa liikuntaa on huomioitu eri työaloilla. Lapua on yksi Liikkuva seurakunta -hankkeen pilottipaikkakunnista.


Passiivisen elämäntavan yleistyessä myös seurakunnissa on alettu etsiä keinoja saada työntekijät sekä seurakuntalaiset innostumaan liikkumisesta. Tarkoituksena on edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja samalla luoda yhteisöllisyyttä.

– Liikkuva seurakunta -hankkeen ajatuksena on auttaa näkemään, miten pienillä muutoksilla päivästä saa liikkuvamman. Kysymys ei siis ole urheilusuorituksista vaan siitä, että istumisen sijasta esimerkiksi seistään ja kävellään. Työpaikoilla kokouksia voisi hoitaa apostolisina eli samalla kävellen ja kehityskeskusteluja voidaan käydä vaikka metsäpolulla, Kirkkohallituksen liikunta- ja urheiluyhteistyöstä vastaava pastori Mikko Mäkelä kommentoi.

– Aktiivisempia työtapoja etsittäessä eri puolilla maata on keksitty hienoja ideoita. Olen kuullut, että eräskin kehityskeskustelu käytiin soutuveneessä Keiteleellä.

Kirkko ja liikunta kuulostavat aluksi hieman erikoiselta yhdistelmältä. Mäkelän mukaan ne kuitenkin sopivat hyvin yhteen, sillä ruumis on Pyhän Hengen temppeli. Kristilliseen ihmiskäsitykseen kuuluu näkemys ihmisestä henkisenä, hengellisenä ja fyysisenä kokonaisuutena, josta on tärkeää pitää huolta.

Nykytutkimuksen mukaan nimenomaan runsas istuminen on terveydelle haitallista ja vaikuttaa negatiivisella tavalla rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä verisuonien rakenteeseen.

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi erityisen tärkeää on pyrkiä ehkäisemään ulkopuolisuuden tunnetta ja juuri ryhmässä liikkumalla yhteisöllisyys voi kasvaa. Erityisesti luonnossa liikkumisen on havaittu edistävän ihmisen hyvinvointia.

– Seurakuntien toiminnoissa myös kaikille avoimet maksuttomat kerhot ennaltaehkäisevät ulkopuolisuutta. Varsinkin nuorten kohdalla näkyy voimakas kahtiajako: seitsemänkymmentä prosenttia lapsista ja nuorista voi paremmin kuin koskaan, mutta kymmenen prosenttia entistä huonommin. Ja valitettavasti kuilu kasvaa. Joissain perheissä lapset harrastavat paljon liikuntaa, osalla taas ei ole resursseja tarjota harrastusmahdollisuutta. Seurakunnat voisivat hyvin tarjota mahdollisuuden pelata ja viettää aikaa yhdessä. Esimerkiksi sählykerho voi olla seurakunnan ydintoimintaa, Mäkelä toteaa.

Verkkarit lähentävät

Suomen NMKY:n, Urheiluliiton ja Kirkkohallituksen kolmivuotisella Liikkuva seurakunta -hankkeella on kymmenen pilottipaikkakuntaa eri puolilla Suomea. Yksi niistä on Lapua.

– Olemme tavoittaneet uusia seurakuntalaisia ja joillekin on syttynyt liikunnan kipinä. Toiminnassamme olemme pitäneet esillä liikkumista eri työaloilla, kuten vanhusten kerhoissa. Olemme lisäksi isännöineet koripallomatsia ja osallistuneet körttimaratoniin, kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Salomäki Lapuan tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo.

Lapualla liikunnan ja hengellisyyden yhdistämiseen on keksitty mainioita tapoja. Syksyllä esimerkiksi järjestettiin verkkarikirkko, jossa ihmiset oli kutsuttu saapumaan messuun verkkareissaan.

– Messun jälkeen oli ohjelmassa lämmittelyjumppa ja muutaman kilometrin lenkki, jonka voi tehdä kävellen, juosten tai pyörällä. Sen jälkeen tarjosimme välipalaa seurakuntasalissa ja kerroimme meidän muustakin urheilutarjonnasta. Messussa oli muuten kiinnostavaa havaita, että ihmiset istuivat verkkareissaan lähempänä toisiaan. Muutenkin syntyy välittömämpi tunnelma, kun rikotaan perinteistä tapaa olla, Salomäki toteaa. Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä