2.1.2014Teksti Lea LappalainenKuva Lea Lappalainen

Luottamushenkilö käyttää myös hengellistä valtaa

K-01-2014-06-luottamushenkilöiden neuvottelu Porvoo.jpg
Helsigin hiippakunnan luottamushenkilöt kokoontuivat hiljattain Porvoossa. Isäntäväkeä edustivat Juhana Sihvo (vas.), Ilse Niekka, Anna Talvitie ja Anu Peltomäki.

Tänä vuonna käydään seurakuntavaalit, ja vaalikoneiston rattaita rasvataan jo kuntoon. Uudet luottamushenkilöt seuraavalla nelivuotiskaudella valitaan marraskuussa.

Luottamushenkilöillä on valtaa muun muassa seurakunnan talouteen ja hallintoon liittyvissä kysymyksissä. Paljonko he käyttävät hengellistä valtaa ja vastuuta? Miten paljon luottamushenkilöiden omat hengelliset painotukset pääsevät tehtävässä esiin? Sana kysyi asiaa kolmelta tämän kauden luottamushenkilöltä?

– Riippuu luottamushenkilöstä, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja ja kirkolliskokousedustaja Sari Behm Savonlinnasta sanoo.

Behmin mukaan päähuomio on raskassoutuisen hallinnon ja talouden kysymyksissä. Sen vankeja kirkossa ovat kaikki vastuulliset, luottamushenkilöistä piispoihin.

– Seuraavat vuodet väännetään kättä seurakuntaliitoksista ja kiinteistöistä. Perustehtävä jää huomattavasti vähemmälle. Onko se evankeliumin esillä pitäminen vai kiinteistöt? Sama ilmiö näkyy myös kirkolliskokouksessa.

Behmiä harmittaa se, kuinka seurakunta on nielaissut palveluntuottajan ajattelumallin.

– Jos tämä asia rupea muuttumaan, voi huoleti unohtaa sen, että me kaikki olemme yhdessä kirkko ja meillä on sen perusteella hengellinen identiteetti.

Behm ei ole kuullut luottamushenkilöiden perehdytyksessä puhutun seurakuntalaisen hengellisestä identiteetistä.

– Ehkä sen aika koittaa, kun rahat oikeasti vähenevät ja on pakko ottaa seurakuntalaiset todesta.

Behm kokee voineensa vaikuttaa. Yksi konkreettinen asia, jossa nyt pitää taistella, on rippikoulujen pituus.

– Kirkon menestystuotetta ei saa tärvellä ja typistää säästösyistä...

Lue koko uutinen Sanasta 1/2014


 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä