6.7.2017Teksti: Arja-Leena PaavolaKuva: Lehtikuva

Maahanmuuttajanuorten pakottamiseen ulkomaille on puututtava

Suomessakin on havahduttu siihen, että maahanmuuttajaperheissä murrosikäisiä lapsia lähetetään vanhempien entiseen kotimaahan niin sanotusti ojentautumaan. Kohtelu voi olla karua ja täyttää rikoksen tunnusmerkit.

k-27-2017-6-uutisjuttu
Nuoria juhlimassa koulun päättymistä Hietanimessä Helsingissä kesäkuussa 2011. Kuvan henkilöt eivät liity jutun aiheeseen.


Koulussa saattaa käydä niin, että maahanmuuttajataustainen lapsi yksinkertaisesti häviää, ja kun asiaa ryhdytään selvittämään, käy ilmi että hänet on lähetetty toiseen maahan. Vanhemmat haluavat lapsen tutustuvan toisen kotimaan kulttuuriin. Tai sitten taustalla on epäsosiaalista käytöstä ja vaikeuksia elämänhallinnassa. Pahimmillaan edessä saattaa olla vapaudenriistoa, pahoinpitelyä, silpominen tai pakkoavioliitto.

– Vanhempien halu luoda lapselle ymmärrystä omista juuristaan on tärkeää. Poislähettämisessä puhutaan kuitenkin jopa useita vuosia jatkuvasta eristämisestä, johon liittyy haitallisia, lapsen etua ja oikeuksia rikkovia seikkoja, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvioi.

Lue koko juttu Sanasta 2017/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä