27.5.2013Teksti ja kuvat: Freija Özcan

Oronmylly juhli 50 vuottaan: ”Oron henki” tuntuu yhä

Eija Vilpas ja Pekka Maaranen näytelmässä Sovinto
Eija Vilpas ja Pekka Maaranen muistelivat Oronmyllyn historiaa näytelmässä Sovinto.

Pommit paukkuivat ja savua tuprusi, kun Oronmyllyn toimintakeskus juhli 50-vuottaan viime viikonloppuna. Juhlan kruunasi Arto Myllärisen ohjaama näytelmä Sovinto, joka kertoi Oronmyllyn vaiheista aina sota-ajoista tähän päivään. ”Oron henki” vilahteli puheissa useaan otteeseen.

– Oisko se tätä, että ”kaikille tilaa riittää”? Ovet ovat avoinna kaikille, vähän erilaisestikin ajatteleville ihmisille, Oronmyllyn kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Markku Leminen pohti juhlapuheessaan.

Antti Aaltonen kuoleman kynsissä, Sovinto
Oronmyllyn legendaarinen isäntä Antti Aaltonen kuoleman kynsissä näytelmässä Sovinto.

Parikkalan kunnan puolesta sivistystoimenjohtaja Irja Tuunanen kiitteli Oronmyllyä kuntaimagon luomisesta ja siitä, että se on ollut paikka, josta on voinut hakea elämän rakennusaineita.

– Suurin vaikutus sillä on ollut lasten ja nuorten hengelliseen kasvuun, Tuunanen totesi.

Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma toivoi, että Oronmylly olisi jatkossakin kuin pesimäpönttö, jonne tullaan tapaamaan ihmisiä ja josta lähdetään armon virkistäminä.

– Ihmisten elämänvaiheet ovat moninaiset, eivät helppoja eivätkä aina kaunista. Kaikkeen siihen tulee Jumalan armo, joka pyyhkii uudelleen ja uudelleen syntimme pois. Tätä sanaa meidät on kutsuttu julistamaan täällä Oronmyllyllä, Saunaluoma sanoi.

Oronmylly ruokala
Leena Bromanin sisustama ruokala täyttyi juhlalounaan nauttijoista.
Virvokkeita, Oronmylly
Näytelmän väliajalla virvokkeita tarjottiin kauniiksi kunnostetulla myllyllä.

Hirveän hyvä olla

Oronmylly on ollut rippikoulujen ja leirien tyyssija, hengellinen koti ja levähdyspaikka monille.

– Oron henki on sitä, että kun tänne tulee, tietää että täällä on hirveän hyvä olla. Vaikka joskus tulee ihan rättiväsyneenä, on tosi virkistynyt kun lähtee takaisin, juhlateltan koristeluista vastannut Anneli Nieminen vakuuttaa Sana-lehdelle.

Niemisen pariskunta palaa Oronmyllylle talkoisiin tämän tästä ja on ”jujuttanut” uusiakin ihmisiä mukaan.

– On syntynyt sellainen oma tiimi, jonka kanssa tullaan ja voidaan jakaa juttuja.

– Mikään ei täällä mene niin kuin on ajateltu, mutta se menee hyvin, Olli Nieminen tuumii ja kertoo että vielä pääjuhlapäivän aamuna oli täysi kaaos ja yksi taittopöydistä romahti kannettaessa.

Juhlien alkaessa kaikki oli kuitenkin hyvin ja pöydät kestivät tarjoilujen alla.

Sovinto-näytelmässä Kansan Raamattuseuran isähahmoa Mauri Tiilikaista näytellyt Ari Tähkäpää puolestaan pitää Oronmyllyä karjalaisen hengellisyyden kotina. Hänen elämäänsä Oronmylly on kuulunut jo kolmisenkymmentä vuotta.

– Täällä kuulee murteen ja huumorin. On syvällistä asiaa, mutta nämä ihmiset ovat aina osanneet nauraa itselleen, Tähkäpää sanoo.

Lahja nuorten hyväksi

Oronmylly päätyi Kansan Raamattuseuralle lahjoituksena.

Myllyn ja tilusten omistaja Aate-Pekka Anttonen tarjosi Oronmyllyä useammalle kristilliselle taholle ostettavaksi. Hän halusi paikan hengelliseen käyttöön. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt, joten lopulta Anttonen lahjoitti Oronmyllyn Kansan Raamattuseuralle erityisesti nuorisotyötä varten.

Kunnostustöiden jälkeen pari tuhatta ihmistä ja 17 pappia saapuikin sitten 26.5.1963 vihkimään Oronmyllyä käyttöön. Sanan toimittaja kuvasi tuolloin, että aamujumalanpalveluksesta Parikkalan kirkosta kiemurteli kilometrien mittainen jono juhlapaikalle.

”Tuskin saattoi toivoa kauniimpaa kesäpäivää kuin Oronmyllyn juhlasunnuntai. Karjalan siintävät vuoret ja välkkyvät lammet kylpivät kultasäteissä”, toimittaja kirjoitti.

Viidenkymmenen vuoden takaisiin kollegan sanoihin on helppo nykyisenkin toimittajan yhtyä poistuessaan juhlista kauniiseen kesäyöhön keventynein mielin.

Oronmylly


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä