3.11.2016Teksti Kaj AaltoLehtikuva/AFP Jonathan Nackstrand

Paavi osallistui reformaation muistojuhlaan Ruotsissa

pääuutiskuvapaavista

Ruotsissa tehtiin maanantaina kirkkohistoriaa, kun katolinen kirkko ja Luterilainen maailmanliitto järjestivät yhteisen reformaation 500-vuotismuistojuhlan Lundin tuomiokirkossa.

Paavi Franciscus teki alkuviikosta kaksipäiväisen vierailun Ruotsiin. Lundiin ja Malmöhön sijoittuneen vierailun aikana katolisen ja evankelis-luterilaisen kirkon edustajat muistivat yhdessä uskonpuhdistuksen 500-vuotista historiaa. Uskonpuhdistusta päätettiin muistaa juuri Ruotsin Lundissa, koska se on Luterilaisen maailmanliiton perustamispaikka.

Reformaation merkkivuosi sai näyttävän kansainvälisen lähtölaukauksen 31.10. eli päivälleen 499 vuotta sen jälkeen, kun Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen. Siitä seurasi kirkon jakautuminen ja vuosisatojen vihanpito.

Kiinnostus ekumeenista tapahtumaa kohtaan oli suuri. Paikalla oli 500 median edustajaa kaikkialta maailmasta, ja kahteen yleisötapahtumaan Malmössä osallistui lähes 30 000 ihmistä.

Läsnä yhteisessä katolilais-luterilaisessa juhlajumalanpalveluksessa olivat paavin lisäksi Vatikaanin ”ulkoministeri” kardinaali Pietro Parolin ja kristittyjen yhteyttä edistävän paavillisen neuvoston puheenjohtaja kardinaali Kurt Koch. Protestantteja edustivat kaikkien suurimpien luterilaisten kirkkojen arkkipiispat muun muassa Tansaniasta, Etelä-Koreasta, Saksasta, Kanadasta ja Pohjoismaista. Lisäksi edustettuina olivat useimmat protestanttikirkot ja ortodoksiset kirkot.

Lue koko uutinen Sanasta 44/2016.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä