17.3.2016Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Liisa Puhalainen

Pakolaisten hätää ymmärretään Kreikassa

pääuutinen_kreikka

Turkista Välimeren yli Kreikkaan saapuneiden turvapaikanhakijoiksi pyrkivien matka on pysähtynyt rajojen sulkeuduttua. Noin 36 000 ihmistä on joutunut jäämään leireille Makedonian rajan tuntumaan odottamaan pääsyä muualle Eurooppaan. Osa pakolaisista on jäänyt jo Ateenaan, jossa olosuhteet ovat myös huonot.

– Tilanne on elänyt paljon vuoden aikana. Vielä viime kesänä Ateena oli ensisijaisesti läpikulkupaikka, mutta nyt rajojen sulkeuduttua tuhannet ihmiset ovat jääneet kaupunkiin. He ovat hakeutuneet laivaterminaaleihin ja urheilustadioneihin, jotka ovat muutettu pakolaisten majapaikoiksi ja jopa risteilyalukset toimivat nyt majoitustiloina, sillä saarten leiritkin ovat täynnä. Osa ihmisistä nukkuu taivasalla kaupungin puistoissa, Liisa Puhalainen kertoo.

Puhalainen perheineen työskentelee ev.lut. kirkon lähettämänä Lähetysyhdistys Kylväjän paikallisen yhteistyökumppanin ylläpitämässä pakolaiskeskuksessa Ateenassa. Keskuksessa keskitytään vastaamaan ihmisten akuutteihin tarpeisiin: jaetaan ruokaa, vaatteita, vaippoja ja peittoja ja tiettyinä päivinä on mahdollisuus käydä suihkussa. Lapsille tarjotaan tekemistä tylsän odottamisen vastapainoksi sekä pienimuotoista opetusta. Käytössä on myös Internet, jonka kautta ihmiset voivat pitää yhteyttä sukulaisiinsa.

Pakolaisia autetaan ja ymmärretään

Paikalliset asukkaat suhtautuvat tulijoihin pääasiassa myötätuntoisesti, mutta harva haluaa pakolaisleiriä lähelleen. Pakolaismassojen vaikutuksesta turismille ollaan huolissaan. Tosin he myös tuovat jonkin verran tuloja esimerkiksi laivalippuja ostaessaan.

– Kaikkialla näkee kreikkalaisia, jotka jakavat vaatteita ja ruokaa, keräävät leluja ja askartelupakkauksia lapsille. Paikallinen anarkistijärjestö on jopa vallannut tyhjän talon, jossa he pitävät leiriä pakolaisille. Koulut järjestävät monenlaisia tempauksia ja yleisilmapiiri on pakolaisten hätää ymmärtävä. Ortodoksikirkolla on ruuanjakelupisteitä yhteistyössä valtion kanssa, mutta huomattavasti näkyvämmässä roolissa ovat evankelisten kirkkojen ja katolisen Caritas-järjestön käytännön apu ympäri Kreikan, Puhalainen toteaa.

Lue koko juttu Sanasta 11/16


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä