15.4.2016Teksti Freija ÖzcanKuva Heli Karhumäki

Pitää koskettaa sekä sydäntä
että päätä

Jari Jolkkonen
Piispa Jari Jolkkonen avasi Joensuussa pidettävät evankelioimistyön päivät.Piispa Jari Jolkkonen haluaa kertoa,että kirkosta yhä löytyy yhteys Jumalaan.

 – Evankelioiminen merkitsee monien mielikuvissa jonkinlaista aivopesun synonyymiä, Jeesuksen nimissä tehtyä propagandaa, kristinuskon kaupustelua, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen totesi avajaispuheessaan 15.4. kirkon evankelioimistyön konferenssissa Joensuussa.

Jolkkosen mukaan monille termillä ”evankelioida” on imperialistinen sivumaku. Se tuo mieleen uhkaavia traktaatteja, Jeesus tulee -varoituskylttejä tai kiiluvasilmäisiä käännyttäjiä kotiovella.

– Ei siis ole ihme, että tällaisen väärinkäytön ja sen synnyttämien mielikuvien takia monet kristityt ja jopa papit vierastavat evankeliointia sekä terminä että toimintana.

Jolkkonen muistutti, että itse evankeliumi, ilosanoma Jeesuksesta, on vapauttava sanoma ja vastakohta kaikelle alistamiselle. Sen julistaminen kirkon tuntomerkki.

– On julistettava niin, että sana koskettaa sekä sydäntä että päätä, tunnetta ja ymmärrystä. Siten molemmat saavat voimaa toisistaan. Tunne saa uskon syttymään, ymmärrys tekee siitä sitkeää ystävyyttä. Sydämen usko tekee uskon eläväksi, kirkon usko antaa sille sisällön ja suunnan, Jolkkonen opasti.

Piispa kehotti konferenssin kuulijoita rohkeasti mutta lempeästi kutsumaan ihmisiä elämään kristittyinä ja osallistumaan kirkon hengelliseen elämään ja muistutti samalla, että uskon voi kuitenkin synnyttää vain Pyhä Henki.

– Kirkossa on katseltu viime vuodet paljon laskevia käyriä. Mutta niiden mielenmaisemaa synkentävän sanoman vangiksi ei pidä jäädä. Meille on annettu maailman paras sanoma, sydämet vapauttava, uutta elämää luova sanoma. Kirkossa ja kristittyjen yhteydessä Jumalan on todellakin kohdattavissa, Jolkkonen lopuksi rohkaisi.

Kirkon evankelioimistyön konferenssin järjestävät 15-17.4. Kirkkohallitus, Kuopion hiippakunta ja Joensuun evankelis-luterilaiset seurakunnat. 


Piispan puhe on luettavissa kokonaisuudessaan tästä:

Puhe kirkon evankelioimistyön seminaarissa (pdf) (399.6 KB)


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä