30.10.2017Teksti Kaj AaltoKuva Kaj Aalto

Raamattu alusta loppuun palkittiin Vuoden kristillisenä kirjana

pääuutiskuva

Vuoden 2017 kristillinen kirja on Eero Junkkaalan toimittama Raamattu alusta loppuun. Sen on kustantanut Karas-Sana Oy, jolle voitto oli ensimmäinen laatuaan. Yleisöäänestyksen voitti Riku Rinteen kirjoittama Talon tarina.

Kristillisten kustantajien vuoden kristillinen kirja -kilpailun voittajan valitsi tänä vuonna lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Hän valitsi kuudesta finalistista Eero Junkkaalan ideoiman teoksen, jossa on 16 eri kirjoittajan tekstiä. Voittajat julkaistiin Helsingin kirjamessuilla viime sunnuntaina.

– Tyylilajit vaihtelevat, kun on 16 kirjoittajaa. Mutta se on mielestäni ansio, koska kirjava on myös raamatunlukijoiden joukko, Jari Sinkkonen totesi perusteluissaan.

Sinkkosen mukaan Raamattu alusta loppuun on tarpeellinen ja monikäyttöinen kirja. Sitä voidaan käyttää niin lukupiireissä, rippileireillä ja siellä missä ihmiset tahtovat perehtyä Raamattuun. Ensimmäistä kertaa pyhää kirjaa lähestyvälle teos on hyvää perehdytystä, mutta antaa myös uusia näkökulmia Raamattunsa tuntevalle.

– Lasten ja nuorten psykoterapeuttina olen huolissani nuorten tyhjästä depressiosta, arvotyhjiöstä. Tämä kirja voi olla herättäjä, joka avaa mahdollisuuksia löytää, mikä minä olen, mihin minä kuulun ja mikä minua elvyttää. Siinäkin mielessä kirja on tavattoman hyödyllinen ja arvokas, Jari Sinkkonen sanoi.

Erilaiset taustat rikastuttavat sisältöä

Teoksessa käydään Raamatun sisältö läpi kaikkiaan kuudessatoista luvussa. Kaikki kirjoittajat ovat raamatunopettajia, mutta heidän taustansa ovat erilaisia. Joukkoon kuuluu niin professoreita kuin maallikkojakin.

– Tämä kirjavuus on ilman muuta rikkautta ja tarjoaa monenlaisia näkökulmia ja lähestymistapoja aiheisiin. Joissakin luvuissa on kyse lähinnä yhden tai useamman Raamatun kirjan sisällön tiivistämisestä, toisaalla taas assosioidaan hyvinkin lennokkaasti ja mukaansatempaavasti ja avataan lukijalle uusia näkymiä, Sinkkonen luonnehtii.

– Vanhalle testamentille on omistettu enemmän sivuja kuin Uudelle Testamentille. Tämä on perusteltua, koska Vanha testamentti jää helposti vieraammaksi.

Tartutaan Raamattuun

Voittajakirjan kustantaneen Karas-Sana Oy:n toimitusjohtaja Terhi Rajala oli tyytyväinen valintaan, ja Sinkkosen perustelut vastasivat sitä, mihin kirjaa tehdessä pyrittiin.

– Kirja toimii myös hakuteoksena ja uusien näkökulmien avaajana kokeneemmallekin Raamatun lukijalle. Kirjan perimmäinen tavoite on, että kirja saisi lukijan itse tarttumaan Raamattuun.

– Kun pienenä kustantajana julkaisemme vain kolmesta viiteen kirjaan vuodessa, on erityisen kunnia ottaa vastaan tämä palkinto, Rajala totesi.

Yleisöäänestyksen voittaneen Riku Rinteen Talon tarina on kertomus Jumalan ihmeistä Heikki ja Riitta Talon elämässä. Kirjan on kustantanut Kuva ja Sana.

– Tuntuu hyvältä hävitä Raamatulle, totesi Riku Rinne.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä