18.5.2017Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Lehtikuva

Radikaali islam vahvistaa asemiaan kristinuskon syntysijoilla

k-20-2017-6-Ajankohtaista poliittinen islam
Gazan kaistaletta hallitsevan islamistijärjestö Hamasin kannattajat osoittivat mieltään 2.5., kun järjestö oli julkaissut uuden, aiempaa lievemmän poliittisen ohjelmansa, jossa se ilmoitti olevansa valmis luopuman vaatimuksestaan tuhota Israelin valtio. Hamas ei tosin edelleenkään tunnusta Israelin valtiota.

Viime vuosikymmenien aikana Arabian niemimaalta lähtöisin oleva poliittinen islam on pyrkinyt muovaamaan islamin tulkintoja äärikonservatiiviseen suuntaan. Radikaalia islamia ajavat tahot näkevät ideologiansa parhaana mahdollisena hallitusmuotona yhteiskunnalle ja ovat valmiita edistämään aatetta kaikin keinoin.

Länsimaista kulttuuria voimakkaasti muovannut kristinusko uhkaa hävitä syntysijoiltaan. Viime vuosina kehityskulku on ollut nopeaa: Syyriassa ja Irakissa on hävitetty lukuisia kirkkoja, ja kristityt ovat joutuneet lähtemään maan sisäisiksi pakolaisiksi tai jättämään vuosisataiset asuinsijat kokonaan. Open Doors -järjestön mukaan jo kuusi vuotta jatkunut Syyrian sota on ajan myötä saanut yhä enemmän jihadismin piirteitä erilaisten presidentti Bašar al-Assadin hallitusta vastustavien joukkojen keskuudessa.

Raamatun alueilla nykyisessä Palestiina-Israelissa, Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa kristittyjen osuus väestöstä oli 1900-luvulle asti noin kolmannes. Vuosisatojen ajan eri uskontoryhmät elivät sovussa ja aiemmin islam on siten ollut rauhanomainen osa yhteiskuntaa useissa maissa.

– Myös eri puolilla Aasiaa islam on aiemmin kyennyt rinnakkaiseloon muun muassa buddhalaisuuden ja hinduismin kanssa. Viime vuosikymmenien aikana Arabian niemimaalta lähtöisin oleva poliittinen islam on pyrkinyt monipolisoimaan islamin tulkintoja äärikonservatiiviseen suuntaan, ja tämä on puolestaan lyönyt kiilaa muslimien ja muiden uskontoryhmien välille, vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista selventää...

Lue lisää aiheesta Sanasta 20/2017!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä