13.7.2017Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Lehtikuva

Seurakunnissa on valmistauduttu erilaisiin uhkatilanteisiin

uutiskuva_temppeliaukionkirkko

Kesäkuussa Temppeliaukion kirkkoon kohdistunut uhka ja sitä seurannut mittava poliisioperaatio havahduttivat ihmiset terrorismin mahdollisuuteen myös Suomessa. Viime perjantaina keskusrikospoliisi tiedotti, että tutkinnan aktiivinen vaihe on takana ja tutkintaa ollaan lopettamassa. Ei kuitenkaan kerrottu, oliko uhka konkreettinen ja todellinen vai epämääräisen vinkkiin pohjautunut varotoimenpide.

– Temppeliaukion kirkko oli mainittu jo viime vuonna Isisin propagandajulkaisussa pakanallisena kirkkona ikään kuin varteenotettavana kohteena. Tällä hetkellä kirkkoihin ei tietääksemme kuitenkaan liity uhkaa. Poliisi valvoo ja tarvittaessa turvaa aluevastuuperiaatteen mukaisesti toimialueellaan olevia erityisalueita, rikosylikomisario Mika Ihaksinen Keskusrikospoliisista toteaa.

Ei tullut yllätyksenä

Helsingin Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on erittäin suosittu nähtävyys. Arkkitehtuuriltaan se on ainutlaatuinen jopa koko maailman mittakaavassa, ja siksi hyvin tunnettu rakennus.

– Näistä lähtökohdista ajateltuna terrori-iskun mahdollisuus ei tullut yllätyksenä, vs. kirkkoherra Otto Alanen toteaa. Luonnollisesti uhan todentuminen herätti huolta meissä kaikissa. Erityisesti huolestutti, miten kirkon henkilökunta jaksaa vaativan tilanteen keskellä.

Jo usean vuoden ajan kirkkoihin kohdistuvia omaisuusrikoksia, tuhopolttoja ja ilkivaltaa on pyritty ehkäisemään erilaisin valvontatoimin ja antamalla henkilökunnalle turvallisuuskoulutusta. Aiemmin keväällä myös Temppeliaukion kirkkoon oli lisätty turvakameroita, vartijoita ja suoraan poliisin hälyttävät turvanapit.

Lue koko juttu Sanasta 28/2017.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä