16.2.107Teksti Heli Karhumäki

Sisäministeri Risikko vieraili vaivihkaa irakilaisten telttaleirissä
 

”Suhtaudumme vakavasti
heidän viestiinsä”

 

Irakilaisten turvapaikanhakijoiden telttaleirissä Helsingissä iloittiin keskiviikkona, kun maahanmuutto- ja pakolaisasioista vastaava sisäministeri Paula Risikko saapui yllättäen keskustelemaan heidän kanssaan.

Risikon vierailu

Risikko halusi välttää mediamylläkän eikä tiedottanut käynnistä etukäteen. Kiasman edustalle viime perjantaista alkaen leiriytyneet turvapaikanhakijat muodostivat ministerin ympärille hälyltä suojaavan ringin, minkä vuoksi sivullisetkaan eivät juuri havainneet visiittiä.


– Käynti oli oikein hyvä. En halunnut tavata heitä vain ministerinä, vaan myös ihmisenä ja lähimmäisenä. Korostin heille, että suhtaudumme heidän viestiinsä vakavasti, ja selostin heille suomalaisia käytäntöjä, joilla toimimme, Risikko kertoi Sanalle.


Keskustelu pääjärjestäjän ja muiden aktiivien kanssa sujui rauhallisesti ja hyvässä hengessä.


– Telttaleiri on mielenosoituksena hyvin organisoitu, ja keskustelut sujuivat maltillisesti ja jäsentyneesti. Ilmassa ei ollut minkäänlaista painostusta tai päällekäyvää tunnelmaa.


Paikalla oli lapsiperheitä ja eri-ikäisiä miehiä. Pääjärjestäjä ja muut osallistujat kertoivat kokemuksistaan lähtömaassa ja Suomessa sekä huolistaan turvapaikkaprosessissa. Mukana oli Risikon mukaan paljon jo kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hakijoita, joilla on valitus vireillä. 


– Heillä on suurena huolena pakkopalautukset Irakin vaarallisille alueille, ja he pelkäävät, etteivät Suomen viranomaiset tiedä niiden todellisia olosuhteita. Heistä ei ole hyvä, että palautettujen katsotaan voivan vaihtaa asuinpaikkaa maan sisällä.


– Kerroin että suhtaudumme vakavasti heidän viestiinsä ja että maa-arvioita päivitetään koko ajan.  Vaarallisimmille alueille ihmisiä ei palauteta. Maata kuitenkin tarkastellaan kokonaisuutena, ja mahdollisuus siirtyä maan sisällä rauhallisemmalle alueelle otetaan vastaisuudessakin huomioon.


Risikko ei luvannut varsinaisia muutoksia turvapaikkalinjauksiin.


– Muistutin siitä, että turvapaikkapäätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja jopa korkeimpaan oikeuteen saakka. Esimerkiksi maitten tilanne saattaa muuttua ajan kuluessa, sekä huonompaan että myös parempaan suuntaan.

Suomi myös osallistuu EU:n komission kanssa luomaan Euroopalle yhtenäisiä käytäntöjä pakolaisasioissa.


Risikko kertoi turvapaikanhakijoille tapaavansa perjantaina Irakin hallituksen ministerin, jonka kanssa keskustellaan myös kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisesta.


– Lupasin ottaa esille heidän kysymyksiään, ja he lupasivat lähettää niitä minulle sähköpostilla.


Miltä turvapaikanhakijoiden tapaaminen tuntui ihmisen ja lähimmäisen näkökulmasta?


– Kyllä se vahvasti herättää ajatuksen, että voi kun saisimme maailmasta sodat ja konfliktit loppumaan, jotta ihmiset saisivat asua kotimaassaan. Ihminen lähtökohtaisesti haluaa olla kotona.

Risikko oli samana päivänä puhunut Ruotsin kanssa yhdessä järjestetyssä siviilikriisinhallinnan konferenssissa, jossa oli 250 osallistujaa.

– Siviilikriisinhallinta auttaa konfliktien jälkeen jälleenrakennusta ja antaa humanitaarista apua, jolla maata nostetaan jaloilleen. Se on tärkeää työtä myös Suomen kannalta, sillä se turvaa ihmisille olot, joihin voi jäädä elämään.

Telttaleirin jälkeen ministeri kävi tapaamassa kadun toiselle puolelle asettuneen Suomi ensin –vastamielenosoituksen järjestäjiä.

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä