1.9.2017Teksti Heli KarhumäkiKuva Jani Laukkanen

Suomalainen messu hurmasi
tuhannet sateenkaaren alla

jenni
Presidentti Sauli Niinistön puoliso, rouva Jenni Haukio muistutti puheessaan kristillisen arvopohjan ja luterilaisen reformaation merkityksestä välittämisen ilmapiirin ja armon tuojana ihmisten välille.


Tuhannet ihmiset Helsingin Senaatintorilla viettivät 100-vuotiaan Suomen riemujuhlaa lauantaina, kun Lasse Heikkilän sävelteos Suomalainen messu esitettiin Tuomiokirkon portailta lähes tuhannen esiintyjän monitaiteellisena spektaakkelina.

Kuulijat yhtyivät tuttuihin lauluihin, kun tarinallinen konsertti kuljetti heitä tanssin ja valkokangaskuvien elävöittämänä läpi isänmaan sodan ja rauhan vuosien. Pohjavirtana kaikui sanoma Jeesuksesta ja Jumalan johdatuksesta kansakunnan vaiheissa.

Illan onnellisimpiin kuului juhlaesityksen ideoinut nuori virolainen kapellimestari, Kansan Raamattuseuran muusikkona toimiva Lehari Kaustel. Messua esittää juhlavuoden kiertueella tuttu kansanmusiikki- ja tanssiryhmä Valkia, mutta tähän ainutkertaiseen erityisesitykseen kutsuttiin mukaan orkesteri, kanteleryhmä, laulajia sadasta kuorosta Suomesta, Virosta ja Ruotsista, käsikelloyhtye Vivo sekä solisteiksi laulajat Jippu ja Mika Karola sekä kantelemuusikko Ida Elina.

Esitys oli kristillisen kentän yhteisponnistus, jossa olivat mukana mm. taiteilijaverkosto Crescendo, kristillisiä järjestöjä, Helsingin kaupunki ja seurakunnat sekä Radio Dei, jolle konsertti oli samalla radioaseman 20-vuotisjuhla. Tarinankertojina toimivat Radio Dein johtaja Kirsi Rostamo ja Ylen radiokuuluttaja Timo Teräsvuori.

Teoksen osana kuultiin rouva Jenni Haukion puheenvuoro Suomen kristillisen arvopohjan ja luterilaisen reformaation merkityksestä kansakunnan yhteyden ja keskinäisen armollisuuden rakentajana. ”Tätä yhdessä tekemisen henkeä Suomi tarvitsee edelleen. Yhteisymmärryksen, keskinäisen luottamuksen ja välittämisen ilmapiirin luominen on maamme hyvinvoinnin kannalta elintärkeää, Haukio vetosi.

Kamerat räpsyivät, kun luonto soi hetkelle kruunauksensa. Haukion puheen aikana taivaalle ilmestyi sateenkaari, joka kirkasti maiseman vielä suurkuoron ja yleisön laulaessa yhdessä laulun Tämä maa: ”Käsi on yllä maan elämän valtiaan…”

Esitys päättyi emerituspiispa Eero Huovisen loppusiunaukseen.

Presidentinkanslia on julkaissut Jenni Haukion puheen Suomalaisessa messussa osoitteessa:

http://presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=365680&nodeid=44810&contentlan=1&culture=fi-FI


uutinen_lehari1
Kapellimestari Lehari Kaustelin idea toteutettiin kristittyjen laajalla yhteistyöllä. Esitys televisioitiin suorana Alfa-tv:ssä ja tallenne esitetään kanavalla itsenäisyyspäivänä.


uutiskuva_tanssi
Tanssiryhmä tuo koreografiallaan Suomalaiseen messuun iloa, draamaa ja väriä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä