13.2.2017Teksti Heli KarhumäkiKuvat Lari Lappalainen

Teemu Laajasalolla kolme tuttua
teesiä piispaehdokkaana

Teemu Laajasalo - Kuvaaja Lari Lappalainen-pieni  Teemu Laajasalo


Helsingin piispanvaalissa on nyt kaksi varmaa ehdokasta, kun Kallion kirkkoherra, kasvatustieteen tohtori Teemu Laajasalo, 42, antoi maanantaina suostumuksensa ehdokkaaksi.

Ensimmäisenä suostumuksensa on julkistanut sosiaalietiikan professori, pastori Jaana Hallamaa, 58, ja muitakin ehdokkuuksia on vireillä. Ehdokkuus on harkinnassa ainakin Kaisamaria Hintikalla, 49, joka työskentelee Sveitsissä Luterilaisen maailmanliiton teologian ja julkisen todistuksen osaston johtajana ja ekumeenisten asioiden apulaispääsihteerinä.

Valitsijoina vaalissa on 900 pappia ja lehtoria sekä vastaava määrä maallikkoedustajia hiippakunnan seurakunnista ja kristillisistä järjestöistä. Laajasalolle oli maanantai-iltapäivään mennessä ilmoittautunut jo yli 270 kannattajaa hiippakunnan seurakunnista. Kirkkoherroista yli puolet eli 18 on ilmoittanut tukevansa Laajasaloa.

Laajasalo kertoi Sanalle pitävänsä johtotähtenään samoja teemoja, joihin hän kiteytti työnsä päämäärät jo kymmenen vuotta sitten.

– Kirkon tulee pysyä sanassa, ajassa ja kasassa. Yritin keksiä piispan työtä ajatellen uusia, mutta ne olivat huonompia, hän naurahtaa.

– Mitä näillä ajan takaa? Sanassa pysyminen on pysymistä kirkon olemuksessa. Sanoma on Kristus. Sitä ei pidä yrittää keksiä uudestaan. Ajassa pysyminen vaatii kirkon toiminnan muokkaamista niin, että kiinnostumme eniten niistä, joita kirkko kiinnostaa nyt vähiten. Evankeliumin ytimessä on kadonneiden lampaiden etsiminen, ja se ei minusta voi toteutua muutoin kuin menemällä radikaalisti maailmaan.

Kasassa pysyminen on Laajasalolle tavoite, jota Jeesus rukoili: jotta te olisitte yhtä.

– Jos kirkko pirstaloituu, sen voima evankeliumin eteenpäin viemiseen heikkenee. Siksi tarvitaan iloa, kekseliäisyyttä ja yhdessä tekemistä, jota tämä aika ymmärtää ja pitää kirkon yhdessä.

Olisi haikeaa jättää Kallio

Miltä tuntuisi jättää vielä melko tuore Kallion kirkkoherran tehtävä?

 – Ehdottomasti haikealta. Unelmatyö, loistavat työkaverit, erinomaiset luottamushenkilöt, ihanin mahdollinen seurakunta-alue. Mutta ajattelen myös, että lähes viidessä vuodessa on tapahtunut paljon ja näen mahdollisena, että olisi jo seuraavan vuoro hoitaa hommaa.

 Millaista tukea työhönsä uskot seurakuntien työntekijöiden kaipaavan piispalta?

 – Me kaikki kaipaamme rohkaisua siihen, että haasteista huolimatta vielä kerran käy hyvin, enkä tarkoita vain taivasta vaan kirkon työssä onnistumista tässä maailmassa.

Onko vaarana, että piispana muuttuisivat hajuttomaksi, värittömäksi ja varovaiseksi, kuten monille papeille piispoina käy?

– Johtajan hyve on rohkeus kuvata maailmaa sellaisena kuin se on, mutta myös sellaisena kuin sen pitäisi olla. Se on piispan työn tärkeä tehtävä. Ei ole kuitenkaan pelkästään huono asia, jos vastuullisessa tehtävässä on malttia ja varovaisuutta. Tuolla Atlantin toisella puolella on nyt nähty, että kovin reippaasti esiintyvä presidentti aiheuttaa myös ahdistusta.


Tukijoukko haluaa viestijän ja yhdistäjän

Laajasalon tukijoukkoa kokoava Katri Korolainen näkee piispaehdokkaassaan kaksi asiaa, joita pääkaupunkiseudulla tarvitaan.

– Teemu on erinomainen viestijä ja kohtaaja. Hänellä on kyky puhutella kirkon äänenä niitäkin ihmisiä, jotka eivät kuulu kirkkoon. Hänen puhettaan ymmärtää yhtä hyvin pieni lapsi kuin vanhus.

Kirkon niin sanottu sisäpiiri eli aktiivit tarvitsevat nyt myös yhdistäjää.

– Hän on kannanotoissaan selkeä, mutta ymmärtää toisiakin näkökantoja ja osaa pitää eri tavoin ajattelevat mukana.

Korolainen on iloinen ja innostunut Laajasalon ehdokkuudesta.

– Ilo ja innostus näkyy myös Teemun persoonassa ja ihmisissä, joita Teemun ympärille kerääntyy.

Kävi vaalissa niin tai näin, Korolaisen mukaan ei voi käydä huonosti.

– Tiedossa olevat ehdokkaat ovat päteviä, laajasti ansioituneita ja kovatasoisia teologeja.


Lue syvempi esittely Helsingin piispaehdokkaista tämän viikon Sanasta.

Muut ehdokkaat Sanan sivuilla:

Jaana Hallamaa

Kaisamari HintikkaPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä