Uupunut äiti tarvitsee apua

Pääuutinen uupuneetäidit

Äitiyteen liittyy parhaimmillaan suurta iloa, mutta se voi tarkoittaa myös pohjatonta väsymystä ja yksinäisyyttä. Uupumuksessa epätoivo saattaa päästä pinnalle ja arjen hallinta voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Tunteista ja ajatuksista on kuitenkin vielä pitkä matka tuhoisaan tekoon.

Rautavaaran tragedia on herättänyt keskustelua pienten lasten äitien jaksamisesta. Monet kokevat jäävänsä yksin nykyisessä ydinperhemallissa, jossa sukulaiset ja ystävät harvoin osallistuvat toistensa arkielämään.

Rautavaaran tragediassa äiti tappoi 1-, 2- ja 6-vuotiaat lapsensa sekä itsensä ajamalla bussin keulaan. Teon käsittely julkisuudessa on herättänyt kiivasta keskustelua ja sosiaalisessa mediassa etenkin miehet ovat ilmaisseet valtavaa vihaa lasten äitiä kohtaan.

Toisaalta toiset äidit ovat kertoneet, miten synkkiä ajatuksia uupumus saattaa pahimmillaan tuoda mieleen. Moni osaa kuvitella, miltä tuntuisi olla viikot yksin kahden vaippaikäisen ja alle kouluikäisen lapsen kanssa. Tähän päälle vielä taloudellisia huolia ja uhkaava ero puolisosta.

—Minusta ei silti pidä ymmärtää ihan loputtomiin, sillä aikuisella on aina vastuu teoistaan, ellei sitten ole psykoosissa tai muuten syyntakeeton. Vastuun kantaminen on myös sitä, että hakee apua paljon ennen kuin päätyy tekemään jotakin hirveää, Nurmijärven seurakunnan johtava perheneuvoja Heli Pruuki toteaa.

Työssään Pruuki on havainnut, miten vahva yksinpärjäämisen kulttuuri meillä on. Se voi edesauttaa uupumusta. Muista erillään olevissa ydinperheissä ongelmat ja esimerkiksi tuhoisat piirteet parisuhdedynamiikassa saattavat jäädä muilta piiloon. Meidän kaikkien olisi tärkeää seurata lähimmäisen tilannetta ja kysellä hieman yksityiskohtaisemmin siitä, miten vaikkapa naapurin perheessä jaksetaan.

Unen puute nujertaa

Tiedetään, että unen puute vaikuttaa voimakkaasti ihmiseen. Valvottamista käytetään diktatuureissa vastustajan henkiseksi nujertamiseksi. Tarpeeksi pitkään kestäessään unenpuute voi johtaa psykoosin kaltaiseen tilaan, jossa todellisuudentaju häiriintyy. Tosin monet pienten lasten äidit myös havaitsevat elimistönsä sopeutuvan pätkäuneen.

—Naisilla on paljon vahvuuteen sairastumista. Kuvitellaan, että itse pitää aina olla muita varten ja toteuttaa muiden tarpeita, mutta joskus on hyvä kysyä, onko kukaan minua varten. Naisilla aggressio kääntyy helposti sisäänpäin ja voi johtaa masennukseen tai tulla ulos vahingollisina tekoina.

Lue koko juttu Sanasta 45/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä