26.8.2014Teksti Arja-Leena Paavola

Venäjällä uskonto ja politiikka kietoutuvat yhteen

Kommunistien aikana vainotusta ortodoksisesta kirkosta on viimevuosikymmenien aikana tullut merkittävä vaikuttaja Venäjällä, samalla se on likeinen kumppani maan vallanpitäjille. Kumpaakin tahoa yhdistää kansallismielisyys ja halu vahvistaa Venäjän asemaa.

k-35-2014-6-Venäjä uutinen
Saman pöydän ääressä. Lehdistökäyttöön tarkoitettu kuva Venäjän ortodoksisen kirkon nettisivuilta.

Maan poliittisen johdon lähentyvä suhde kirkkoon oli havaittavissa jo presidentti Boris Jelsinin kaudella. Jeltsinin näytettiin uutiskuvissa käyvän muun muassa pääsiäisjumalanpalveluksissa, kuten sittemmin myös presidentti Vladimir Putin on oman virkakautensa aikana tehnyt. Likeisestä suhteesta kertoo, että nyt jo edesmennyt Moskovan patriarkka Aleksei II oli näkyvästi mukana viimeisimpien presidenttien virkaanastujaisissa.

Kaikkia läheinen suhde ei miellytä, sillä uskonnollisilta johtajilta pitäisi voida odottaa kykyä tarttua eettisiin kysymyksiin silloin, kun hallitsijoiden oma mielenkiinto ei niihin riitä.

Maailmanhistorian eri vaiheissa on jouduttu toteamaan, että kirkon likeiset välit vallanpitäjiin voivat olla seurauksiltaan raskas asia varsinkin maan ryhtyessä hyökkäyssotaan.

Kirkon ja Putinin välinen yhteys vaikuttaa erikoiselta etenkin siksi, että Putin on entinen KGB:n agentti ja kirkko yksi niistä, jotka olivat KGB:n toimien kohteena.

Lu koko juttu tämän viikon Sanasta


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä